ZLOČIN IZ MRŽNJE: / Hasidski židov nožem izbo 6 sudionika gay parade u Jeruzalemu

Izraelska policija uhitila je ortodoksnog židova Yishaila Shlisela, nakon što je nasrnuo na Povorku ponosa i nožem izbo šestoro sudionika prosvjeda.

31.7.2015.
9:49
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izraelskoj policiji Shlissel je otprije poznat. Naime, 2005. godine izveo je slični napad i tada ranio troje ljudi. I tada je bio uhićen, osuđen na 12 godina zatvora, a zbog dobrog ponašanja pušten na slobodu prije samo mjesec dana.

Napad na izraeske homoseksualce na noge je dignuo sve organizacije koje se bore za ravnopravnost spolova, a reagirao je i sam Benjamin Netanjahu. Napad je osudio, a incident nazvao vrlo ozbiljnim.

"U državi Izrael sloboda osobnog odabira jedno je od temeljnih prava koje poštujemo. Moramo biti sposobni svakoj ženi i muškarcu u Izraelu omogućiti da žive sigurno i onako kako to sami žele. Napadače ćemo pravedno kazniti", rekao je premijer.

Zbog kritika javnosti upućenih policiji, koja je trebala osiguravati skup, ministar unutarnjih poslova pokrenuo je internu istragu, kako bi se točno utvrdilo tko je od nadležnih učinio propust. Shlisseel je evidentirani napadač, njegova prisutnost na povorci je trebala biti poznata policiji.

Nakon napada, povorka, koju je sačinjavalo nekoliko tisuća ljudi, nastavila je svoj put do jeruzalemskog parka Hapomoniem. Tamo su se aktivistima za prava homoseksualaca pridružili brojni političari i izraelske zvijezde.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali