PIŠU ONO ŠTO NAROD TRAŽI

ZLATNA KOKA NA INTERNETU: Makedonski tinejdžeri zaradili bogatstvo na američkim izborima

Mladi i snalažljivi Makedonci pronašli su način kako zaraditi na američkim izborima.

Stranice s međunarodnim nazivima poput WorldPoliticsUS.com ili USConservativeToday.com na kojima se objavljuju upitne ili lažne vijesti sa senzacionalističkim naslovima, koji napadaju Hillary Clinton i hvale Donalda Trumpa pokrenuli su upravo makedonski tinejdžeri, srednjoškolci i studenti koji su otkrili kako mogu zaraditi jako dobre novce ako objavljuju sadržaj popularan u Americi, piše Jutarnji list.

Čak 140 online stranica posvećenih američkim predsjedničkim izborima, od kojih sve podupiru Donalda Trumpa, pokrenuto je u Makedoniji, u Velesu. Radi se o malom gradiću od 43.000 stanovnika, koji se do 1996. godine zvao ‘Titov Veles’.

Dobra zarada

Oni koji su među prvima pokrenuli svoje portale zarađuju oko 5.000 dolara mjesečno, a katkad i 3.000 dolara u jednom danu, ako neka objava postane hit na Facebooku. Napominju kako su u početku pokušali i s lijevo nastrojenim portalima, posvećenim Bernieju Sandersu, no oni nisu dobili niti djelić popularnosti koje imaju portali nastrojeni Trumpu.

‘Pokrenuo sam stranicu kako bih lako zaradio’, rekao je jedan 17-godišnjak koji ju održava zajedno s četvero prijatelja.

‘U Makedoniji je ekonomija vrlo slaba. a tinejdžerima nije dozvoljeno raditi, pa smo morali naći kreativne načine kako zaraditi. Ja sam glazbenik ali si ne mogu priuštiti instrumente i opremu. Ovdje u Makedoniji, prihod čak i od malog portala je dovoljan da si možete priuštiti mnogo toga’, kazao je mladić.

Trump je tema koja se najviše isplati

Većina autora tih portala preuzima vijesti s drugih izvora, iz tabloida pa čak i satiričkih portala, potom ih ‘prepakira’ u senzacionalistički naslov i nudi ciljanoj publici. Nitko od njih osobno ne navija za Trumpa, kažu, radi se jednostavno o temi koja se najviše isplati.

Svjesni su da će zlatno doba uskoro proći, nakon što izbori završe. No, nadaju se da će im portali ostati na životu ukoliko Trump pobijedi.

Povratak na Net.hr