20 GODINA KASNIJE

‘NEKA DIGNU RUKU…’: Žena koja je imala aferu s predsjednikom Amerike postavila pitanje nakon kojeg je dvorana ušutila

Punih 18 godina živjela je u izolaciji pokušavajući sakriti svaki trag svog postojanja i sramote koja joj se dogodila. Prije dvije godina ponovno je izašla u javnost i odlučila uzeti stvar u svoje ruke.

Prema svojim riječima, Monica Lewinsky bila je ‘nulti pacijent’ bolesti koju danas nazivamo ‘javno sramoćenje’. Ono što se dogodilo njoj, kao i bivšem predsjedniku Clintonu, nakon što je svijet doznao za aferu, pokazalo je kako se društvo različito postavlja prema muškarcima i prema ženama u ovakvim situacijama.

Nakon priznanja da su tijekom svoje afere imali devet intimnih susreta, Bill Clinton je ostao u politici, napisao je knjigu naslova ‘Moj život’, a dobio je potporu mnogih kolega u politici, te sudjelovao u kampanjama, kako u Obaminoj tako i u aktualnoj kampanji svoje supruge Hillary Clinton.

Mali eksperiment u punoj dvorani

Monica Lewinski je pak od potpuno anonimne osobe, preko noći postala osobom koju se javno sramotilo diljem svijeta. I 20 godina nakon skandala, Lewinsky svakodnevno serviraju podsjetnike na taj nemili period njenog života.

USA-CLINTON-SCANDALE

‘Bila sam metom okrutnih šala, reputacija mi je naglo pala, ponižavali su me, marginalizirali, postala sam objekt. Ako vam to nije podloga za cjeloživotnu psihoterapiju, ne znam što je’, kaže Lewinsky i dodaje kako je nemoguće bilo dobiti posao nakon svega. ‘Jedan poslodavac mi je rako da bih trebala iznajmljivati svoja usta da zaradim’, rekla je.

Na početku svog govora na nedavno održanoj konferenciji ‘Women on the Top’ u Londonu, Lewinsky je napravila mali eksperiment. ‘Dignite ruku ako ste u svojim dvadesetima ili tridesetima napravili grešku koju ste gadno požalili’, rekla je. Cijela dvorana je digla ruku. ‘A sada zadržite ruku u zraku ako svi u ovoj prostoriji znaju koja je to greška bila’, nastavila je. U zraku više nije bilo nijedne ruke.

Žene plaćaju višu cijenu

‘Zaljubila sam se u pogrešnu osobu. Ta osoba bio je moj šef. Vaš šef vjerojatno nije predsjednik SAD-a. Nijedan dan ne prođe da me se ne podsjeti na to’, rekla je i nastavila govoriti o fenomenu javnog sramoćenja koje je poprimilo epske proporcije. Ona je bila, kaže, ‘nulti pacijent’ tog fenomena.

US-LEWINSKY

‘Žene plaćaju višu cijenu za svoje greške, krivnja uvijek pada na nas i dobivamo taj golemi teret srama i dvoličnosti’, kaže Lewinsky i naglašava moć interneta u takvim situacijama koje ‘nikada ne dopuštaju da se takvo što zaboravi’.

Nakon što je 18 godina živjela pokušavajući se u potpunosti izolirati i distancirati, 2014. godine izašla je ponovno u javnost sa svojom pričom. ‘Pitali su me zašto sam sad odlučila proviriti glavu, rekla sam im – jer je vrijeme. Vrijeme je da prestanem hodati kroz svoju prošlost na vrhovima prstiju i da preuzmem kontrolu. Radi se spašavanju sebe i o preživljavanju. Neće biti bezbolno, ali možete sami odlučiti kakav će biti završetak vaše priče u jednom suosjećajnijem svijetu’, rekla je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr