Brutalne mjere

‘ZAPAD OVO MORA ZNATI…’ Bivši džihadist vratio se u Europu i ispričao što je sve vidio u Islamskoj državi

Harry Sarfo radio je kao poštar kada je odlučio pridružiti se teroristima i otići u Siriju. No, kada je došao na teren, ubrzo je požalio i pokušao se vratiti u Europu. Sada čeka suđenje za terorizam u Njemačkoj i ima vrlo važnu poruku za zemlje zapada.

U razgovoru za The Independent poručio je da bombardiranja koalicije na čelu s SAD-om inspiriraju džihadiste na sve veću brutalnost i odmazde u Europi.

‘Bombardiranja im daju municiju i još više dobrovoljaca, pogotovo muškaraca i djece, koji su spremni dati svoj život za džihadiste jer su ostali bez obitelji pa nemaju više za što živjeti’, pojašnjava Sarfo.

‘Nakon svake bombe koja padne, netko će ostati bez obitelji i pridružiti se teroristima u želji da uzvrati i proširi strah Europom’.

Sarfo je rođen u Njemačkoj, a kao tinejdžer se preselio u London gdje se školovao i preobratio na Islam. Radikaliziran je ponovno u Njemačkoj i džihadistima se pridružio u travnju 2015.

U Europu se vratio tri mjeseca kasnije te je uhićen pod optužbom da je član terorističke organizacije jer se pojavljivao u video snimkama i pozivao Nijemce da se pridruže ISIS-u Siriji i napadnu ‘nevjernike’ u svojoj domovini.

Objašnjava da je ipak napustio terorističku organizaciju jer se nije mogao nositi s njihovom brutalnošću. ‘Vidio sam kamenovanja, dekapitacije, pucnjave, rezanje udova i mnoge druge stvari. Vidio sam dječake od 13 godina s eksplozivima i kalašnjikovima. Neki dječaci voze automobile i uključeni su u pogubljenja’.

‘Moje najgore iskustvo je pogubljenje šest muškaraca kojima je pucano u glavu kalašnjikovima. Jednom muškarcu su odrezali ruku i prisilili ga da je drži drugom rukom’, prepričava Sarfo.

Tvrdi da ga je među teroriste lansirala ideja ujedinjenih ljudi iz cijelog svijeta pod jednom zastavom i osjećaj pripadnosti. Odrastao je kao izbjeglica, u siromaštvu i okružen kriminalom, a radikal je postao za vrijeme boravka u njemačkom zatvoru gdje ga je regrutirao kriminalac povezan s Al-Qaedom.

Povratak na Net.hr