MALO POTHLAĐENI

ŽIVI I ZDRAVI: Kod Bihaća pronađeno šest raftera iz Hrvatske koji su nestali na rijeci Uni

Na području Crnog vrela kod Loskuna, nadomak Bihaća, u nedjelju ujutro pronađeno je šest nestalih raftera iz Republike Hrvatske, koji su u subotu u poslijepodnevnim satima nestali na ovom lokalitetu.

Šest raftera iz Pule, koji su bili dio turističke rute raftera na rijeci Uni pronađeni su živi i zdravi nedaleko od lokaliteta na kojem im se i izgubio trag. Kako doznaje Klix, njihov čamac se prilikom spusta prevrnuo, pa su odlučili put nastaviti pješice kroz šumu, prilikom čega im se izgubio svaki trag.

Riječ je o dva mladića i četiri djevojke.

“Nakon sinoćnje dojave u 19:00 sati da je nestalo šest raftera, GSS je oformio ekipu od četiri člana. Otišli smo na lokaciju Štrbačkog buka. Bile su i tri ekipe koje su sa džipovima vršile potragu. U 20:40 sati smo ušli u kanjon u najnepristupačniji dio, gdje smo izvršili pregled terena, ali nismo mogli da ih nađemo, jer su uslovi bili veoma teški, tako da smo sinoć oko 01:00 sati prekinuli potragu. Jutros u 05:40 sati smo nastavili potragu, od čega je jedna grupa išla kopnom, dok je grupa raftera i skipera išla kanjonom rijeke Une. Uspjeli smo pronaći nestale raftere jutros oko 07:10 sati. Svi su čamcem prebačeni na sigurno, gdje im je pružena prva pomoć. Malo su pothlađeni, ali svi su živi i zdravi“, izjavio je Klix.ba Ermin Lipović, iz Gorske službe spašavanja Bihać.

U potragu za rafterima, osim Gorske službe spašavanja, bili su uključeni i zaposlenici Nacionalnog parka Una i članovi rafting agencija.

Povratak na Net.hr