SVE PRIJAVILA POLICIJI

‘ZGAZIT ĆEMO TE KAO PUŽA’: Objavljene gnjusne prijetnje slovenskoj ministrici

Kako bi racionalizirala poslovanje bolnica i smanjila troškove zdravstvenog sustava općenito, slovenska vlada priprema centralizirani sustav naručivanja kakav imaju neke skandinavske zemlje, ali se u tome susreće i s otporima, potvrdila je za Slovensku televiziju, u specijalnoj emisiji na temu stanja u zdravstvu, ministrica Milojka Kolar Celarc.

“Dolazi do prijetnji jer smo posegnuli u najrazličitije mreže”, kazala je ministrica, dodavši da je sve prijavila policiji. Kako tvrdi, otpori dolaze od mreža i posrednika pri odabiru izvođača za građevinske radove te od kanala preko kojih se zdravstvenim ustanovama prodaju preskupi lijekovi, aparati i i medicinska oprema, što se vidi iz šarolikosti kataloga cijena.

‘Moramo uvoziti dobre prakse iz inozemstva’

Godišnje 10 najvećih slovenskih dobavljača dobije od 26 bolnica 215 milijuna eura javnih sredstava za isporučenu medicinsku opremu i lijekove. Dio javnih sredstava u sadašnjem sustavu se izgubi zbog previsokih cijena i sustavne korupcije u zdravstvu, konstatirano je u emisiji, a postojeće je veze teško prekinuti.

“Poručili su mi da će me zgaziti kao puža”, kazao je jedan od sudionika emisije, direktor bolnice koji je želio promijeniti dobavljača.

“Rješenje za taj problem postoji, moramo uvoziti dobre prakse iz inozemstva”, kazao je kirurg Erik Brecelj, koji ističe kako je nevjerojatno da su cijene opreme i medicinskih pomagala u Finskoj i Švedskoj niže od onih po kojima ih kupuju slovenske bolnice, samo zato jer država nije uspostavila centralni sustav naručivanja po jedinstvenim, a nižim cijenama.

Nabavom po nižoj cijeni moglo bi se zaposliti ljude koji nedostaju

Današnja je situacija takva da bolnica u Mariboru stentove za kardiološke operacije nabavlja po četiri puta višoj cijeni u odnosu na ljubljanski Klinički centar, a kad bi ih dobila po “ljubljanskoj” cijeni mogla bi zaposliti dodatnih sedam anesteziloga koji joj sada nedostaju, navedeno je među ostalim u emisiji.

Katalog sada važećih cijena pokazao je da su lani u bolnici u Šempetru kod Nove Gorice, primjerice, mogli obaviti 13 operacija kuka više nego što jesu, pod uvjetom da su umjetne kukove dobivali po istoj cijeni po kojoj ih je dobila bolnica u Jesenicama, koja izvodi iste operacije, pokazala je emisija Slovenske televizije o stanju u slovenskom zdravstvu.

Povratak na Net.hr