banner

SUZAVAC I ŠOK BOMBE

ŽESTOKI SUKOBI U PARIZU: Žuti prsluci digli barikade i napali policiju kamenjem i pirotehnikom, a onda je uslijedio odgovor

Većina od tisuća prosvjednika prosvjedovala je mirno, ali nekoliko manjih skupina sukobilo se s policijom. Dva automobila, motocikl i građevinski materijal zapaljeni su

Francuski policajci ispalili su u subotu u Parizu suzavac i šok granate za vrijeme prosvjeda protiv policijskog nasilja nakon što su ih maskirani prosvjednici napali pirotehnikom, kamenjem i podigli barikade.

Većina od tisuća prosvjednika prosvjedovala je mirno, ali nekoliko manjih skupina sukobilo se s policijom.  Dva automobila, motocikl i građevinski materijal zapaljeni su. Tisuće ljudi prosvjedovale su i u Lilleu, Rennesu, Strasbourgu i drugim gradovima.

Prosvjedi su uslijedili nakon što su ovaj tjedan objavljene snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako su trojica policajaca u Parizu 21. studenoga pretukla crnog glazbenog producenta Michela Zeclera. Incident je raspirio nezadovoljstvo i zbog prijedloga zakona koji bi mogao ograničiti prava novinara da izvješćuju o policijskoj brutalnosti.

Tim bi se zakonom ograničila mogućnost snimanja policajaca dok obavljaju svoje dužnosti.  Organizacijama novinara i skupinama za građanske slobode koji su organizirali prosvjede pridružili su se krajnje lijevi militanti, ekološki aktivisti i prosvjednici pokreta „žutih prsluka”, koji prosvjeduju protiv vlade već dvije godine.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr