DISKRIMINACIJA ILI?

ŽESTOKA RASPRAVA O NOVOM ĆUDOREĐU: Ako se od žena na kupalištima traži da pokriju grudi, zašto i muškarci ne nose grudnjake?

Da su obnažene ženske grudi opet postale ‘skandal’ iskusile su prošloga vikenda kupačice na obalama minhenske rijeke Isar u samom centru grada kada su ih redari jedne službe sigurnosti oštro upozorili na zabranu kupanja bez odjeće, iako nisu bile posve razgolićene

Nakon seksualne revolucije i društvenih promjena u zapadnim društvima tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća koje su donijele slobodoumnije poglede na seksualnost, javni moral i ravnopravnost spolova, po svemu sudeći ulazimo u razdoblje novih, konzervativnih preispitivanja ćudoređa.

U Münchenu, primjerice, traje žestoka polemika nakon što su redari opomenuli žene koje su se na rijeci Isar sunčale bez grudnjaka, piše Deutsche Welle.

Obnažene ženske grudi opet su skandal

Još u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog stoljeća nikome ne bi palo na pamet uopće osvrnuti se na pripadnice ljepšeg spola koje su odlučile kupati se i sunčati bez grudnjaka (topless). München je osobito bio poznat po tome što čak u Engleskom vrtu u samom središtu grada odavno postoji “nudistički kutak”, na golemo zaprepaštenje prije svega turista sa druge strane Atlantika. Ali, vremena su se promijenila, piše Deutsche Welle, a obnažene ženske grudi opet su postale “skandal”.

To su okusile i kupačice na obalama minhenske rijeke Isar prošlog vikenda. Obalu uz park u samom centru grada i parka iza Wittelsbacherbrücke su “pročešljali” redari jedne službe sigurnosti i oštro ih upozorili na zabranu kupanja bez odjeće izvan određenih područja. Istinu za volju, nudističkih plaža ima i uzduž rijeke Isar, ali “bez grudnjaka” ne znači i “bez odjeće”.

Ćudoredna akcija se pretvorila u javni prosvjed: u znak solidarnosti je, kako kažu svjedoci, barem dvadesetak drugih žena skinulo svoje grudnjake, a i muškarci su se upustili u raspravu sa pet “izbildanih” redara. Oni su pak shvatili kako se njihova akcija zaštite morala pretvorila u nešto drugo pa su pozvali policiju. I službenici su onda ustrajali da žene obuku svoje grudnjake, ali to nipošto nije kraj ove priče.

NAJBIZARNIJE ZABRANE: Oprezno na plaži jer bi vas mogli brutalno opaliti po džepu, a da ni ne znate zašto

Zeleni: Zašto da se muškarci sunčaju topless, a žene ne?

Jer tek što je vikend prošao, frakcija Zelenih u gradskom vijeću Münchena je dostavila upit uredu gradonačelnika, kojeg gotovo tradicionalno u tom gradu postavljaju socijaldemokrati i trenutno je to Dieter Reiter. Najprije traže od njega neka ispita čitav slučaj, a osim toga žele znati “što točno znači komunalne odredbe o kupaćim kostimima u područjima gdje nije dopušteno kupanje potpuno bez odjeće”.

Osim toga, postavlja se i pitanje postoji li i tu diskriminacija među spolovima?

“Za mene nije dosljedno da se muškarci smiju sunčati topless, ali ne i žene”, kaže Dominik Krause, jedan od inicijatora upita.

Svaka žena mora moći sama odlučiti, hoće li skinuti grudnjak. Inače bi i za muškarce trebala vrijediti ista zabrana pokrivanja svojih bradavica kao što vrijedi i za žene, ali Krause smatra da bi to „bilo šteta”.

OD GONJANJA DO TOPLESA: 5 običaja koji dokazuju da su naši stari bili itekako perverzni

(foto: Profimedia, Alamy)

Konzervativci: Pokriti sve primarne spone organe

Već u srijedu se oglasio i konzervativni CSU i u žurnom postupku kroz skupštinu grada želi uvesti novi, kako se to na lijepom birokratskom jeziku zove; “Pravilnik o odjeći za kupanje pokrajinskog glavnog grada Münchena” u kojem želi spasiti što se još spasiti može: po njihovom prijedlogu, odjeća za kupanje “mora potpuno pokrivati primarne spolne organe” – ma što to onda značilo u modnom smislu.

Iz minhenske gradske uprave poručuju da nije posao redara paziti na takve stvari. No, piše Deutsche Welle, problem je što su privatni redari koji su krenuli u bitku protiv golotinje – pa makar bilo i 35 stupnjeva u hladu – zapravo u službi grada. Gradsko povjerenstvo za građevinu je potvrdilo kako angažira takve službe od svibnja pa do rujna, ali i ukazuje kako je njihova zadaća paziti da građani ne bacaju otpatke u prirodu ili da ne pale roštilje izvan mjesta koja su zato predviđena.

„Osobito se služba sigurnosti upozorila da ne kreće samoinicijativno u istragu kupanja bez odjeće uz Isar izvan nudističkih zona”, izjavila je glasnogovornica gradskog povjerenstva Dagmar Rümenapf.

Grudnjaci u Münchenu su dakle ipak pali i pred novom navalom ćudoređa. Muškarci mogu biti sretni jer neće morati i sami navlačiti grudnjake, zaključuje Deutsche Welle.

ZLATNO DOBA NUDIZMA: Bivša Juga bila je pravi raj za gologuze

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr