NAPUSTILA ZEMLJU

ŽENA ZBOG KOJE JE IZVEDEN VOJNI UDAR: Udala se za 41 godinu starijeg predsjednika, pretukla manekenku i troši nenormalne cifre

Politički analitičari slažu se kako iza aktualne situacije u Zimbabveu stoji usluga koju je dugogodišnji predsjednik učinio svojoj supruzi.

Situaciju koju danas imamo u Zimbabveu pokrenuo je progon visokih dužnosnika vladajuće Zanu-PG stranke, poručili su iz vojske koja je danas preuzela kontrolu nad ključnim institucijama, ali i dalje ostaju pri svojim tvrdnjama da nije u pitanju vojni udar, iako ima sve karakteristike vojnog udara.

Najveća žrtva ovog progona je bivši Mugabeov potpredsjednik Emmerson Mnangagwa koji je prije tjedan dana maknut s dužnosti čime je otvoren put Grace Mugabe da naslijedi poziciju svog supruga kada odluči odstupiti. Grace je sada, navodno, napustila zemlju, no zbog sankcija i optužbe prostor za putovanje joj je vrlo ograničen.

Uspon Grace Mugabe, druge supruge dugogodišnjeg predsjednika, obilježen je nizom kontroverzi. Svoju vezu s Mugabeom koji je od nje stariji 41 godinu, započela je dok je radila kao daktilografkinja dok je Mugabeova prva žena, Sally, još bila živa.

TKO JE SVRGNUTI DIKTATOR? Na vlasti je čak 37 godina, a kriza je kulminirala nakon njegove usluge kontroverznoj prvoj dami

Mugabe je jednom rekao kako je Sally, koja je u počecima njegove veze s Grace bila smrtno bolesna, znala i odobravala njihovu vezu.

Par se vjenčao 1996. godine u jednoj od najekstrvagantnijih ceremonija koje je svijet vidio. Zajedno imaju troje djece.

Prva dama dobila je nadimak Gucci Grace jer je poznata po prekomjernom trošenju. Kao i njen muž, podložna je sankcijama EU i SAD-a, koje uključuju i zabranu putovanja.

Još jedna kontroverza vezana je uz njen doktorat koji je dobila nakon svega dva mjeseca.

Prije tri godine stavljena je na čelo ženskog ogranka vodeće stranke Zanu-PF.

Optužena je da je ranije ove godine istukla južnoafričku manekenku produžnim kablom nakon što ju je zatekla u hotelskoj sobi sa svojim sinovima.

POSLJEDNJI SATI ZLOGLASNOG DIKTATORA: Mugabe je u kućnom pritvoru! Žena zbog koje je izvršen vojni udar napustila zemlju

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr