VELIKI DRUGI VAL PANDEMIJE

ŽENA KOJU CIJELI SVIJET SLUŠA KAŽE DA SADA NEMA DOBAR OSJEĆAJ: ‘Čekaju nas veoma, veoma teški mjeseci. Tako to više ne može ići…’

U ‘drugom valu’ pandemije u čitavom nizu zemalja je tako golem broj novozaraženih da se još jedva može utvrditi pojedinačni izvor zaraze. U Njemačkoj je 8658 novih slučajeva, u Francuskoj više od 50 tisuća

Na vrhu ljestvice su i dalje Sjedinjene Američke Države s gotovo 60 tisuća novozaraženih u posljednja 24 sata. Ali s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj gdje je brojka prvi put premašila 50 tisuća novih slučajeva – i to uvjerljivo: tamošnje zdravstvene službe računaju s najmanje 52.010 slučajeva (26. listopada u 6 sati). I dalje je veoma teško u Italiji, Španjolskoj, Belgiji, piše Deutsche Welle.

Čitav niz država uveo je nove, još strože propise: u Sloveniji od danas građanima nije dopušteno napustiti svoj okrug bez valjanog razloga, u Italiji ugostitelji moraju zatvoriti vrata već u 18 sati. Većina srednjoškolaca tamo ima još samo virtualnu nastavu, a i u Slovačkoj to vrijedi za sve učenike iznad petog razreda. U Danskoj se ne smije okupiti više od 10 osoba na istom mjestu, u Bruxellesu je obavezno nošenje maske i uveden je policijski sat nakon 22 sata. Španjolska je već jučer proglasila izvanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi izvanredno stanje moglo potrajati do svibnja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske čime je obuhvaćeno oko dvije trećine stanovništva – oko 46 milijuna ljudi.

ZNANSTVENIK BAN SE NE SLAŽE S RADMANOM: ‘Nema znaka da bi virus usporavao; Problem nisu samo oni koji umiru’; Otkrio što zbunjuje ljude

‘Tako to više ne može ići’

U Njemačkoj je ove subote postignut rekord s 14.714 novozaraženih, a današnjih 8658 slučajeva je tipično jer ponedjeljkom uvijek ima manje evidentiranih novozaraženih. Ove nedjelje je njemačka kancelarka Angela Merkel održala sastanak s čelnicima svoje stranke iz svih pokrajina i upozorila ih kako “nas čekaju veoma, veoma teški mjeseci”. Polazi od toga da će broj novozaraženih i dalje rasti i da barem do veljače neće biti velikih manifestacija. Ovog tjedna se održava konferencija vlada svih njemačkih pokrajina gdje će se raspravljati o trenutnom stanju, a za list Bild je Merkel izjavila kako “nema dobar osjećaj” što nas još čeka. “Tako to više ne može ići”, izjavila je kancelarka.

Prije svega se na sastanku čelnika pokrajina očekuje dogovor o više sloge oko mjera u suzbijanju pandemije. S obzirom na to da su mjere u nadležnosti pokrajina, to neminovno vodi u šumu propisa i odredbi. “Trebamo jedinstveni katalog mjera. Građani žele transparentnost, žele znati što znači kad njihov okrug bude proglašen crvenim, žutim ili zelenim”, izjavio je Tobias Hans (CDU), premijer savezne pokrajine Saarland.

STIŽU NOVE DOBRE VIJESTI O OXFORDSKOM CJEPIVU: ‘Vjerujemo da će ovo biti prekretnica u borbi protiv koronavirusa’

Školska nastava

Postavlja se i pitanje školske nastave: usprkos uobičajenim predodžbama kako djeca ne šire zarazu, predsjednik njemačke udruge učitelja Hans-Peter Meidinger upozorava da škole mogu imati mnogo veći utjecaj na širenje virusa nego što se misli. “Školstvo u Njemačkoj je najveća svakodnevna masovna manifestacija s više od 10 milijuna sudionika. Tu savjetujem golem oprez.”

Ovog vikenda je Angela Merkel još jednom upozorila kako trenutne okolnosti zahtijevaju ograničavanje socijalnih kontakata i poštivanja propisa. Hoće li to značiti i “lockdown” u Njemačkoj? Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), se zalažu za “veoma kratak, vremenski ograničen djelomični lockdown” jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr