Za veliki val zaraze smrtonosnom bolešću krive ženu iz zabačenog sela

Virus se pretvorio u epidemiju kad je stigao 17. lipnja u Kenemu, multietnički grad sa 190.000 stanovnika koji je već držao tužan svjetski rekord u Lassa groznici, još jednoj hemoragičnoj groznici bliskoj eboli.

Ebola je zahvatila Sijera Leone pokosivši stotine života, ali bez iskre koju je zapalila tradicionalna izlječiteljica koja je tvrdila da liječi hemoragičnu groznicu čime je privukla bolesne iz susjedne Gvineje, virus možda nikad ne bi prešao granicu, prenosi u srijedu AFP.

Ta travarka iz Sokome, zabačena sela blizu gvinejske granice, “tvrdila je da ima moć izliječenja ebole”, priča Mohamed Vandi, medicinski dužnosnik u gradu Kenema na istoku Sijera Leonea, središta epicentra.

“Oboljeli iz Gvineje prelazili su granicu kako bi ih liječila ta žena”, dodao je on. “Zarazila se i umrla. Tijekom sprovoda zarazile su se i žene iz okolice.”

Lančana reakcija

Sudionici pogreba potom su se raspršili po brdašcima u pograničnom području, izazvavši lančanu rekaciju smrtnih slučajeva, a potom javnih pokopa, izvora novih zaraza.

Virus se pretvorio u epidemiju kad je stigao 17. lipnja u Kenemu, multietnički grad sa 190.000 stanovnika koji je već držao tužan svjetski rekord u Lassa groznici, još jednoj hemoragičnoj groznici bliskoj eboli.

No, usprkos iskustvu s tim tipom bolesti, bolnica u Kenemi nije se mogla odruprijeti brutalnosti novog virusa.

Preminule bolničarke nisu mogle znati da će biti zaražene

Dvanaest je bolničarki među 277 mrtvih osoba zabilježenih nakon prvog slučaja zabilježenog u Kenemi. Desetak zaraženih bolničarki ozdravilo je.

U bolnici je jedini odjel na svijetu za izolaciju od Lassa groznice, podalje od glavne zgrade, a postoji i odjel za izolaciju od ebole, podignut na brzinu.

“Preminule bolničarke i one koje su preživjele nisu mogle znati da će biti zaražene. Krećemo u novu borbu. Virus ebole ponovno je ovdje te učimo malo po malo”, priznao je Vandi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od početka epidemije u ožujku na zapadu Afrike oboljelo je 2.240 ljudi, od kojih je umrlo njih 1.229.

WHO je epidemiju ebole u zapadnoj Africi 8. kolovoza označio kao “izvanredan događaj” i “međunarodni zdravstveni rizik” te je preporučio izvanredne mjere u zahvaćenim zemljama.

Povratak na Net.hr