'ON BOARD' SOFTVER

ŽENA KOJA JE NAPRAVILA NEZAMISLIVO: Rukom ispisala cijeli softver zahvaljujući kojem se Apollo 11 spustio na Mjesec

Margaret Hamilton je, zajedno s još 20 osoba, od američkog predsjednika Baracka Obame primila veliko priznanje – Predsjedničku medalju slobode, najveće moguće civilno priznanje u SAD-u, javlja BBC.

Osamdesetogodišnja Margaret jedna je od onih ljudi o kojim se ne priča onoliko koliko bi se trebalo. Naime, prije gotovo pet desetljeća upravo je ona bila na čelu ekipe s MIT-a koja je bila zadužena za ‘on-board’ softver Apolla 11 i Upravo ona je napisala kod za softver NASA-inih Apollo misija. Ukratko, Margaret je mozak iza spuštanja Amerikanaca na Mjesec 1969. godine.

Kod pisala rukom

Iako su novinske stupce tada punili mahom Neil Armstrong i Buzz Aldrin, Hamiltoničin softver zaslužan je za ‘mali korak za čovjeka, a velik korak za čovječanstvo’. U vremenu kad je računalna znanost bila na samim začecima, Hamiltonova je svaku liniju ovog koda napisala rukom.

‘Naši astronauti nisu imali mnogo vremena, ali su , srećom, imali Margaret Hamilton’, rekao je na ceremoniji dodjele nagrada Barack Obama.

Da nije bilo nje…

Nekoliko minuta prije slijetanja na Mjesec, 20. srpnja 1969. godine, u kabini Apolla 11 uključilo se nekoliko alarma, no zahvaljujući Hamiltoničinim predviđanjima, NASA-ina ekipa je uspjela uvidjeti kako se ne događa ništa kritično. ‘Da računalo nije prepoznalo problem i poduzelo mjere, sumnjam da bi Apollo 11 uspješno sletio na Mjesec’, izjavila je Margaret Hamilton 1971. godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr