PROMJENA VLASTI

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI: Stranka bez parlamentarnog mandata vodi u anketama uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji

U političkim anketama u Sloveniji vodi stranka koja uopće nema niti jednog parlametarnog zastupnika.

Lista Marjana Šareca (LMS), lokalna stranka lijevog centra gradonačelnika Kamnika, iznenađujuće je izbila na prvo mjesto u ispitivanjima slovenskog javnog mišljenja šest mjeseci prije parlamentarnih izbora, objavilo je Delo u ponedjeljak.

LMS ima podršku 15,7 posto birača, a socijaldemokrati, manjinski partner u vladi Mire Cerara, drugi su s 12,6 posto. Slijedi najveća oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 12,2 posto. Stranka modernog centra premijera Mire Cerara tek je šesta s 5,5 posto.

Skoro postao predsjednik

Prije mjesec dana u anketi Dela vodili su socijaldemokrati s gotovo 20 posto, a LMS uopće nije bio uključen u istraživanje. Šarec je iznenadio mnoge prošli mjesec kada je na predsjedničkim izborima osvojio 47 posto i glasova i tijesno izgubio od Boruta Pahora.

Analitičari smatraju da bi Šarec, koji je dosad bio važan jedino na lokalnoj razini, mogao pobijediti na parlamentarnim izborima zbog općeg nezadovoljstva postojećom vladom, najviše zbog toga jer ne uspijeva reformirati nezaodovoljavajući zdravstveni sustav. Vlada je također pod pritiskom sindikata javnog sektora koji traže veće plaće zbog gospodarskog rasta koji će ove godine prema procjenama biti 4,4 posto.

Aktivan stranački život u Sloveniji

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SLOVENIJI: Pahor na korak do pobjede, Šarec priznao poraz

Pojava novih stranaka u slovenskoj politici nije neuobičajena, a tumače je zasićenošću birača starim licima i političarima ili razočaranjem što etablirane stranke nisu ispunila svoja obećanja. Takve stranke znaju odmah nakon osnivanja zabljesnuti i osvojiti dosta mandata, ali se i brzo ugasiti ili postati marginalne.

To se dogodilo s nekadašnjim Liberalnim demokratima (LDS) Janeza Drnovšeka koji su vladali Slovenijom više od deset godina, sa Slovenskom nacionalnom strankom (SNS) Zmage Jelinčiča, liberalnom strankom Zares ili Građanskom listom Gregora Viranta i nekim drugima koje su čak sudjelovale u vladama i imale ministre, ali i jaku političku infrastrukturu na terenu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr