RAZGOVOR DVOJICE ČELNIKA

ZELENSKIJ ZVAO PUTINA ZBOG SMRTI ČETVORICE VOJNIKA: ‘Ovo nas ne približava miru’

Ukrajinski predsjednik je napomenuo kako mu je Putin nešto obećao, no nije otkrio o čemu se radi

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskij rekao je da je u srijedu ujutro telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što su četvorica ukrajinskih vojnika smrtno stradala u granatiranju regije Donbas na istoku Ukrajine. Zelenskij je pozvao Putina da svojim utjecajem pokuša smiriti situaciju s tamošnjim pobunjenicima. Također je rekao da mu je Putin nešto obećao, no detalje će otkriti kasnije.

“Rekao sam da nas ovo ne približava miru”, rekao je Zelenskij o razgovoru. “Molim vas da pokušate utjecati na drugu stranu kako bi prestali ubijati naše ljude”, kazao je Putinu. Iz Kremlja nisu komentirali telefonski razgovor.

Poginulo 13.000 ljudi

U sukobu između ukrajinskih vojnika i pobunjenika koje podržava Rusija je od 2013. godine poginulo 13 tisuća ljudi. Dogovor o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, kojim su posredovale Francuska i Njemačka, okončao je veće borbe u istočnoj Ukrajini 2015., no u manjim sukobima još uvijek ima smrtno stradalih.

RUSI ZAHTIJEVALI SASTANAK UN-A O UKRAJINI: Rade pritisak na novog predsjednika, EU i SAD složno odgovorili

Mirno rješavanje sukoba

Smrti četvorice vojnika, što je najveći broj poginulih u jednom danu od listopada, potaknule su Zelenskog da ubrza nastavak razgovora o mirnom rješavanju konflikta.

Čelnici četiri zemlje posljednji su se put sastali 2016. Ukrajina je optužila Rusiju da vodi neobjavljeni rat protiv Kijeva u regiji Donbas, gdje šalju vojne snage i topnička oružja, dok Moskva optužbe negira. Rusija tvrdi da Ukrajina ne poštuje obveze sporazuma o prekidu vatre koji je dogovoren u Minsku 2015. godine.

IZAZIVAJU MOĆNOG PUTINA: Ukrajina je zaplijenila ruski tanker. Tvrde da je sudjelovao u sukobu kod Krima

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr