Zaštitne mjere

‘ZDRAVORAZUMSKI PRISTUP’: Australski će natjecatelji na Olimpijadi u Riju dobiti ‘anti-zika’ kondome

Australski će sportaši koji budu sudjelovali na Olimpijskim igrama u Riu ovoga ljeta dobiti kondome za koje proizvođači tvrde da nude ‘gotovu potpunu’ zaštitu od zika virusa, prenosi Independent.

Australski Olimpijski komitet najavio je ovu zdravstvenu mjeru ovoga ponedeljka, a šefica misije Kitty Chiller je izjavila kako je dijeljenje kondoma “zdravorazumski pristup vrlo ozbiljnom problemu s kojim se suočavamo u Riu”.

OPASNA BOLEST STIŽE I U NAŠE KRAJEVE: UN objavio da bi Zika virus u Europu mogao doći preko Hrvatske

Zika virus prenose komarci, a u Srednjoj i Južnoj Americi narastao je do proporcija epidemije.

Kod većine ljudi zika prouzroči samo blagu bolest i nikakve simptome ali vjeruje se kako je povezan s defektima kod novorođenčadi, koja se zbog njega rađaju s neobično malim glavama.

Australci su proizveli kondome s dvostrukom zaštitom koji štite pomoću fizičke barijere kao i pomoću lubrikanta koji sadrži antiviralni agent što se bori protiv virusa koji rezultiraju spolno prenosivim bolestima.

Proizvođač, tvrtka Starpharma, izjavio je kako je lubrikant pokazao gotovo potpunu antiviralnu zaštitu protiv zike u laboratorijakim proučavanjima.

Američke mjere

I druge zemlje poduzimaju preventivne mjere uoči Igara, uključujući i Sjedinjene Države, koje šalju najveću delegaciju. Tako je Olimpijski komitet Sjedinjenih Država formirao je grupu čiji je cilj uspostava najbolje prakse i prikupljanje informacija za sportaše i službene predstavnike koji putuju u Brazil.

Kapetan Martin S. Cetron iz američkog Središta za kontrolu bolesti predlaže trudnim ženama da ne putuju na Olimpijske igre a njihovim spolnim partnerima da koriste kondome nakon što se vrate iz Brazila ili da se suzdržavaju od seksa tijekom trudnoće.

Povratak na Net.hr