STEZANJE OBRUČA

ZBOG VILE U BEOGRADU? SIPA upala u banku koja je Dodiku odobrila sumnjivi kredit

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako je otvorilo istragu protiv “Pavlović International Banke” iz Bijeljine koja se dovodi u vezu s dodjelom sumnjivog kredita sadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu objavljeno je kako su po nalogu njegova Odjela za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju tijekom dana pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u središnjicu Pavlović banke gdje pretražuju i oduzimaju dokumentaciju.

SPREGA BANKE I VLASTI: Dodik pod istragom zbog kupnje vile u Beogradu

Navodni kredit za protuusluge

“Pretrage se provode u okviru istrage Tužiteljstva BiH u svezi s kaznenim djelima financijskog kriminala”, stoji u priopćenju. Dodik se imenom ne spominje, no u studenom 2015. oporbena stranka u RS, Srpska demokratska stranka (SDS), podnijela je kaznenu prijavu protiv aktualnog entitetskog predsjednika povezujući je baš s Pavlović bankom.

Kazneno su prijavili i vlasnika bijeljinske banke Slobodana Pavlovića, njezina direktora Petra Lazovića te još pet osoba uključujući ravnateljicu Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac:

“Postoje osnovane sumnje da su te osobe koristeći svoj utjecaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršile kaznena djela tako što su Miloradu Dodiku kada je on bio predsjednik vlade RS-a u 2008. omogućile primanje novčanih sredstava od 1.468.373,00 konvertibilnih maraka po osnovi navodnog kredita, kao i da su za račun Milorada Dodika taj navodni kredit otplaćivali u zamjenu za određene protuusluge”, izjavio je 18. studenog predsjednik SDS-a Mladen Bosić prenoseći novinarima sadržaj kaznene prijave.

MINISTAR SIGURNOSTI BiH: ‘Dodik će odgovarati za kriminal i korupciju’

DODIK: Hvala Rusiji, ali nema potrebe da me Putin čuva!

Dodik vilu platio gotovinom?

Prijava se zapravo odnosi na aferu kupnje luksuzne vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje koju je Dodik platio čak 850 tisuća eura. U toj vili nikada nije živio a iznajmio ju je veleposlanstvu Izraela u Srbiji.

Dodik je kuću kupio u svibnju 2007. godine na temelju ugovora sa Komercijalnom bankom iz Beograda u kojemu je navedena cijena od 850 tisuća eura.

Riječ je o kući površine od 341 četvorni metar uz garažu od 45 m2 i pomoćne prostorije od 63 m2. Dodik je prije potpisivanja ugovora 3. ožujka 2007. platio predujam u iznosu od 100 tisuća eura a na dan ovjere ugovora o kupoprodaji 16. svibnja 2007. platio je preostali iznos od 750 tisuća eura.

Iz SDS-a tvrde kako postoje dokazi da je on cjelokupni iznos isplatio u gotovom novcu. Nakon što je ta informacija dospjela u javnost Dodik je navodno od Pavlović banke 2008. ishodio kredit koji je antidatiran kako bi bio prikazan kao pokriće novca kojim je kuća kupljena.

NOVA KRIZA U BiH: Nakon uhićenja za ratne zločine Republika srpska prekida suradnju s pravosudnim organima

Pavlović ispod cijene kupio kuću u Banja Luci

U kaznenoj prijavi stoji kako je u isto vrijeme Slobodan Pavlović došao do vrijedne nekretnine u središtu Banja Luke koju je kupio ispod tržišne cijene i u nju smjestio filijalu svoje banke što bi mogao biti slučaj korupcije.

U prijavi se spominje i ime stanovitog Radomira Jovanovića za kojega je utvrđeno kako je do 2010. svakog mjeseca u Dodikovo ime uplaćivao rate kredita koje su iznosile oko 9,5 tisuća eura.

Sumnjiva kupnja kuće u Beogradu tek je jedna od afera koje oporba stavlja na teret Dodiku. On je sve takve optužbe do sada odlučno odbacivao a za kupnju kuće na Dedinju tvrdio je kako je potpuno transparetna te kako ju je realizirao kreditom čije rate otplaćuje najmom.

SRBI SU SPREMNI NA RAT: Dodikov lobist u SAD-u traži podršku za očuvanje RS-a

DODIK U HAGU: “Za rat u BiH krivi su Bošnjaci i Hrvati, a Izetbegović je bio radikalni musliman”

Povratak na Net.hr