ČELNIK SJEVERNE LIGE

ZBOG USTAVNE REFORME: Talijanski zastupnik uložio čak 82 milijuna amandmana

Sjeverna liga, talijanska stranka koja se protivi euru i useljavanju, uložila je u srijedu 82 milijuna amandmana na nacrt ustavne reforme, znajući da ih sve glatko može odbiti predsjednik Senata.

“Danas sam uložio 82.730.460 amandmana na ustavnu reformu o kojoj Senat upravo raspravlja: sva su sredstva dopuštena, pa i ovaj, da bismo spasili demokraciju”, rekao je Roberto Calderoni, jedan od čelnika Sjeverne lige i potpredsjednik Senata.

“Gotovo sam siguran da smo potukli sve rekorde”, izrazio je zadovoljstvo zastupnik, kojemu ovakvi pothvati nisu strani.

Postupak je jednostavan: računalni program istu rečenicu pretvara u velik broj inačica tako što premješta zareze, mijenja brojeve i tako svaki put proizvodi poseban amandman.

Po poslovniku gornjeg doma parlamenta predsjednik Senata Pietro Grasso može ipak proglasiti sve ili dio amandmana neprihvatljivima kako bi ubrzao rasprave. Njegova će se odluka znati ovih dana.

Za tiskanje amandmana treba 412 tona papira

No poslovnik ipak obvezuje da se svaki amandman posebno tiska: po proračunu agencije AGI, manevar Sjeverne lige progutat će gotovo 412 tona papira.

Ovo je treći put da Senat raspravlja o spomenutoj ustavnoj reformi, jednoj od glavnih zadaća vlade Matea Renzija (lijevi centar). Tekst se još jednom treba naći pred zastupnicima a zatim će se o njemu održati referendum, najvjerojatnije sredinom 2016.

Po toj reformi ukinuo bi se sadašnji idealni dvodomni sustav u kojem je nerijetko zaglibio talijanski politički život uvelike smanjujući ovlasti Senata: on više neće glasovati o povjerenju vladi, bavit će se regionalnim zakonima i imat će tek 100 zastupnika umjesto sadašnjih 315.

Ovaj nacrt nailazi na snažan otpor, pa i u Renzijevoj Demokratskoj stranci (PD), ali po pisanju medija, potonji se, čini se, dogovorio s lijevim krilom svoje stranke da se tekst idućih tjedana donese u Senatu, gdje ima tijesnu većinu.

Povratak na Net.hr