ODGOVOR NA TRUMPA I BREXIT

‘ČELNICA SLOBODNOG DIJELA SVIJETA’: Merkel odlučila, kandidirat će se i za četvrti mandat

Njemačka kancelarka Angela Merkel obavijestila je svoju stranku Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) da će se kandidirati za četvrti mandat na parlamentarnim izborima 2017., a to će večeras i formalno objaviti. Odluka će vjerojatno biti pozdravljena u mnogim prijestolnicama kao znak stabilnosti nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i glasovanja Britanaca za izlazak iz Europske unije.

Merkel (62) je na stranačkom skupu u Berlinu rekla da očekuje kako će na kongresu u prosincu biti ponovo izabrana za predsjednicu CDU-a i da će se na parlamentarnim izborima, koji se očekuju u rujnu ili listopadu 2017., ponovo kandidirati za kancelarsku dužnost, rekli su izvori.

Nakon mjeseci špekulacija o njezinim planovima, Merkel bi trebala u 19 sati održati konferenciju za novinare u okviru sastanka svojih kršćanskih demokrata i tada i formalno objaviti da će se kandidirati za četvrti mandat na izborima 2017.

ŠTO SLIJEDI NAKON TRUMPA I BREXITA? Ovi kontroverzni vođe mogli bi ozbiljno prodrmati Europu

Izjednačavanje rekorda Helmuta Kohla

Angela Merkel je na vlasti od 2005. a zadnjih mjeseci je nailazila na brojne probleme, od kritike zbog rješavanja migrantske krize do pada potpore u prilikama rasta desnog populističkog raspoloženja. Njemačka, najsnažnija europska gospodarska sila, nema ograničenja mandata kancelara.

Još jedan puni četverogodišnji mandat, za koji istraživanja javnoga mišljenja predviđaju da je vjerojatan, bio bi izjednačavanje poslijeratnog rekorda koji je postavio njezin mentor Helmut Kohl, koji je bio kancelar za vrijeme pada Berlinskog zida.

Merkel (62) je popularna među Nijemcima kao čimbenik sigurnosti u nesigurnim vremenima, ali je njezina odluka da u zemlju pusti milijun tražitelja azila kroz posljednje dvije godine njihovu potporu smanjila.

Na krilima njezinog pada popularnosti rasla je desničarska populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je iskoristila zabrinutost građana oko imigracije.

Čelnica Njemačkog vijeća za vanjske odnose Daniela Schwarzer kazala je da će vjerojatno kancelarkin osjećaj dužnosti prevagnuti u njeznoj odluci da se kandidira.

Zbog Trumpa je važnija no ikad

“Analizirajući potencijalne posljedice pobjede na Europu, mislim je njezina zadaća sada još i veća nego što je bila prije američkih izbora pa mi se čini da bi ona mogla osjećati da posao nije završen”, kazala je Schwarzer za AFP.

U INAT TRUMPU: Obama i Merkel napisali članak kojim su ‘pokopali’ sve za što se novi predsjednik SAD-a zalaže

Promatrači kažu da bi nedavni potresi na međunarodnoj političkoj sceni mogli vratiti njemačke glasače na njezinu stranu.

Društvo ima potrebu “za predvidljivošću i stabilnošću” što bi moglo prevladati na izborima 2017., piše tjednik Die Zeit.

Dok predsjednik Barack Obama silazi s pozornice, mnogi analitičari kažu da bi važnost Angele Merkel kao braniteljice zapadnih vrijednosti mogla značajno rasti, a neki je nazivaju i “čelnicom slobodnog svijeta”.

Dok se svijet priprema za moguće velike promjene u Americi nakon izbora Trumpa, Britanija se priprema za izlazak iz EU-a a Francuska za predsjedničke izbore u svibnju sljedeće godine na kojima je vrlo relevantna kandidatkinja i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Merkel je dugo odbijala iznijeti svoje planove za opće izbore u rujnu ili listopadu sljedeće godine, te je govorila da će ih objaviti “kada za to dođe vrijeme”.

Jača od Čelične lady

Merkel je kancelarka najsnažnije europske ekonomije od 22. studenog 2005. što je  svega nekoliko mjeseci od mandata Margaret Thacher koja je bila je na čelu Velike Britranije  od 4. svibnja 1979. do 28. studenoga 1990.

Pobijedi li na novim izborima, Merkel bi tako prestigla i Čeličnu lady.

Povratak na Net.hr