(PRE)OŠTRE MJERE

ZBOG SAMO JEDNOG NOVOG SLUČAJA KORONE, CIJELI GRAD IDE U POTPUNO ZATVARANJE: ‘Frustrirajuće je, znam da jest…’

Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern u subotu je na hitnoj konferenciji za novinare izvijestila da se Auckland, nakon saznanja o novom slučaju zaraze, uvodi ponovni lockdown

U najvećem novozelandskom gradu, Aucklandu, ponovno bi se trebalo uvesti zatvaranje nakon što je u subotu ondje otkriven novi slučaj zaraze koronavirusom. Premijerka Jacinda Ardern sazvala je u subotu hitnu konferenciju za novinare da bi izvijestila o novim restriktivnim mjerama za Auckland nakon saznanja o novom slučaju zaraze. “Frustrirajuće je, znam da jest”, rekla je Ardern.

MOŽETE LI OVO ZAMISLITI? Idu u karantenu zbog samo tri slučaja korone; ‘Uzalud se epidemiju pokušava staviti pod kontrolu…’

Specifičan način reagiranja na pandemiju

U Aucklandu je zatvaranje uvedeno 14. veljače, nakon što su ondje otkrivena tri slučaja zaraze covidom-19, no restriktivne mjere su ublažene samo tri dana kasnije. Novi slučaj zaraze, koji je evidentiran u subotu, još se ne povezuje s prethodnim žarištem, no primorava vladu da uvede ponovni ‘lockdown’, rekla je premijerka.

Novi Zeland privlači pozornost specifičnim načinom na koji reagira na pandemiju – djeluje brzo i žestoko. Zemlja s oko pet milijuna stanovnika dosad je zabilježila 2016 slučajeva zaraze koronavirusom te 26 smrtnih slučajeva.

Od nedjelje će škole u Aucklandu biti otvorene samo za nužno potrebne zaposlenike, a ostale tvrtke ne smiju biti otvorene za javnost. U ostalim dijelovima Novog Zelanda masovna okupljanja su ograničena na 100 ljudi te će se strogo provoditi mjere fizičke distance. Ardern je izvijestila da će nove restriktivne mjere na snazi biti ​​najmanje tjedan dana.

NJIMA SU MASKE I OGRANIČENJA TEK RUŽNO SJEĆANJE: Idu u kina, dijele kokice, a imali su i povorku sa 130.000 ljudi; U čemu je tajna?

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr