BORBA PROTIV TERORISTA

ZAVRŠNI PRITISAK NA ISLAMSKU DRŽAVU, FRANCUZI DALI JASAN SIGNAL: ‘Epska bitka za grad Raku počinje u idućih nekoliko dana!’

Bitka za preuzimanje glavnog uporišta Islamske države u Siriji, Rake, započet će za samo nekoliko dana, rekao je danas francuski ministar obrane, piše CNN.

‘Francuska je uvijek govorila da je Raka glavni cilj’, rekao je za francusku televiziju ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

Bitka od iznimne važnosti

‘Danas možemo reći da je Raka opkoljena i da će bitka za taj grad započeti u nadolazećim danima. Bit će to vrlo teška bitka, no od iznimne važnosti’, dodao je.

Grad Raka bio je prvi veliki grad kojeg je Islamska država zauzela, a do početka 2014. su imali potpunu kontrolu nad Rakom, koja je sada operativno sjedište te ekstremističke grupe.

Raka je sada u velikoj mjeri opkoljena i njezini glavni opskrbni putevi su odsječeni.

Kurdske i arapske snage koje podržava SAD istiskuju ISIS sa sjevera, dok ih trupe sirijske vlade, koje podupire Rusija, pokušavaju istjerati sa zapada.

Civili ozlijeđeni u zračnim napadima

Koalicija predvođena SAD-om protiv ISIS-a također je provodila zračne napade na ovaj grad. Francuska je jedna od 68 zemalja partnera u globalnoj koaliciji protiv ISIS-a.

Ranije ovog tjedna je u zračnom napadu pogođena jedna škola u gradu al-Mansoura, zapadno od Rake. Aktivisti i državni mediji javljaju da je pritom ubijeno nekoliko desetaka ljudi. Izbjeglice koje su pobjegle od borbi u Palmiri u toj su školi potražile zaklon.

Državna novinska agencija javlja kako aktivistička grupa pod imenom ‘Raka tiho umire’ i Sirijski observatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji krive koaliciju predvođenu SAD-om za te zračne napade. No koalicija je priopćila da nisu imali saznanja o tome da su zračni napadi pogodili civile u Raki. Dodali su da će o tome provesti dodatnu istragu.

Poruka koju je na Twitteru objavila novinska agencija Amaq povezana s ISIS-om, tvrdi da je osumnjičeni za teroristički napad u Londonu ovog tjedna bio ‘vojnik’ ove terorističke skupine, kojeg su inspirirale poruke ISIS-a. Ipak, još ne postoje direktni dokazi o povezanosti ISIS-a i 52-godišnjeg napadača Khalida Masooda.

Le Drian je u intervjuu također pohvalio London za način s kojim se suočava s ovim terorističkim napadom kod Westminstera te je najavio da će sam otputovati u London, gdje će se sastati s britanskim ministroj obrane Michaelom Fallonom i troje francuskih učenika koji su u napadu ozlijeđeni.

Povratak na Net.hr