MLADI POD PRITISKOM

ZAUSTAVLJEN PROMET, POMAKNUTO RADNO VRIJEME: Studenti u Južnoj Koreji pišu prijamne ispite

Južna je Koreja odlučila prizemljiti sve zrakoplove kako bi se studenti mogli usredotočiti na prijamne ispite. Naime, slijetanja i polijetanja zrakoplova ometala bi studente u slušnom dijelu ispita.

Jutros je u Južnoj Koreji tiho. Kamionima je zabranjen promet, a tvrtke danas počinju raditi kasnije nego obično, sve kako bi 600 tisuća studenata uspješno položilo prijamne ispite za fakultete, što bi moglo definirati njihovu budućnost u toj vrlo kompetitivnoj zemlji.

Velik pritisak: Uspjeh na ovom ispitu određuje im budućnost

Uspjeh na ispitu za kojeg se mladi Južnokorejci godinama pripremaju, znači mjesto na jednom od elitnih sveučilišta kako bi si osigurali blistavu budućnost. To podrazumijeva dobru karijeru, a čak i bračne ponude. Ceste su ispražnjene kako bi se osiguralo da svih 600 tisuća studenata na vrijeme stigne na ispit. Vladini uredi, veće tvrtke, pa čak seoulska burza otvoreni su tek u 10 sati, sat kasnije nego obično, piše The Guardian.

SKOREA-SOCIETY-EDUCATION-EXAM

Prijevoznici su obustavili sva slijetanja i polijetanja zrakoplova na 30 minuta kako bi studenti mogli dobro čuti na slušnom dijelu ispita. Osim toga, privremeno je zaustavljen i rad na brojnim gradilištima kako se ne bi stvarala dodatna buka.

Ispit se piše na 1.183 mjesta diljem zemlje. Počinje u 9 sati ujutro, a trajat će sve do večeri.

SKOREA-EDUCATION-TEST

Roditelji u hramovima mole za uspjeh djece na ispitu

TV postaje izvještavale su o nervoznim studentima koji ulaze u ispitne dvorane nakon što su se oprostili sa svojim roditeljima, a mlađa braća i sestre navijaju za njih.

Puno toga je na kocki ovim ispitom za mlade Južnokorejce, pa su se roditelji masovno zaputili prema hramovima kako bi se molili za uspjeh svoje djece. Mnogi svećenici čak su organizirali posebne molitve za tu prigodu.

SKOREA-EDUCATION-TEST

Pritisak ovog ispita jako je velik, a često ga se krivi i za rastuću depresiju i sve veći broj samoubojstava među tinejdžerima u Južnoj Koreji.

 

 

Povratak na Net.hr