SRPSKI MEDIJI TVRDE

DONESENA KONAČNA ODLUKA? ‘Europa zatvara granice za sve izbjeglice, zna se i točan datum kad će to napraviti’

Europska Unija zatvara granice za izbjeglice iz ratnih zona na Bliskom istoku 1. ožujka.

Tu informaciju potvrdio je izvor iz Bruxellesa srpskom Danasu. Granice će se postepeno zatvarati, prvo za Iračane, onda za Afganistance a na kraju i za Sirijce.

Razumije li državni vrh Srbije koncept ‘kvota’?

‘Pokazne vježbe’ potpunog zatvaranja granica već se odvijaju između Slovenije i Hrvatske te Srbije i Makedonije.

Kontrole su sve strože; provjerava se jesu li stranci iz ratnih zona, jesu li im obitelji već negdje u EU, provjeravaju se dijalekti kojim govore, dokumenti koje nose… EU nije na čistu s planovima prihvata migranata i izbjeglica zemalja Zapadnog Balkana:

“Nejasna je, recimo, objava Srbije da je pripremila šest tisuća mjesta za izbeglice. Nije jasno da li je državni vrh Srbije razumio sistem za zaštitu i pomoć izbeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbjeglice”, piše Danas pozivajući se na diplomatske izvore.

Ističu da za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbeglica podrazumeva ljude koji su se eventualno “zaglavili” na tranzitnoj ruti, što, kako ocjenjuju, “nije poanta i ne predstavlja sudjelovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio”. Kvota je potpuno drugačiji koncept; ostale države primaju izbjegle direktno i imaju jasno definiranu kvotu.

Centri samo za tranzit

Do broja od šest tisuća izbjeglica, za koliko Srbija ima smještaj, došlo se na osnovu podataka o prosječnom prolazu izbjeglica kroz Srbiju: “Ako se zatvori granica, Srbija ima kapacitet da zbrine dvodnevni ili trodnevni priljev migranata”, istakli su u Komesarijatu za izbeglice. Ističu da je riječ o tranzitnim centrima te da nema govora o zadržavanju:

“Centri su namijenjeni za hitni prihvat i zbrinjavanje dok su u tranzitu kroz Srbiju. Biraju se objekti koji su mahom dugo izvan uporabe, kao što su bivše tvorničke hale, moteli koji više nisu u uporabi, bivše bolnice, napuštene zadruge, bivši kolektivni centri… U upotrabi su i stalni centri za smještaj tražitelja azila”, navodi se. Riječ je o smještajima u ukupno 17 gradova.

Lokalci će prosvjedovati

Problem je što lokalne zajednice nisu spremne za smještanje većeg broja izbjeglica u svom neposrednom susjedstvu, odnosno da su sklone ozbiljnim protestima. Lokalnom stanovništvu treba objasniti kako će taj proces izgledati, piše Danas.

Hrvatska je u Srbiju vratila 217 ekonomskih migranata, kažu u Beogradu. Migranti će biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli. Ti u migranti navodno namjeravali pješice natrag u Hrvatsku. Oni koji su vraćeni iz Slovenije tvrde da su im dokumenti uništeni, te da su potom silom iz Hrvatske prebačeni u Srbiju.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da migranti koji ne mogu ostati u EU ne mogu ostati ni u Srbiji.

Danas sastanak policija u okruženju

U zagrebačkom hotelu Internacional u četvrtak će se sastati šefovi policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, javlja MUP. Raspravljat će o svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima koja se odnose na migrantsku krizu.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je kako će nastojati da profilaciju migranata na grčko-makedonskoj granici zajedno s hrvatskim, slovenskim, srpskim i makedonskim policajcima obavljaju i policajci iz Austrije i Njemačke kao odredišnih zemalja, čime bi se, drži, izbjegli manji nesporazumi prilikom ulaska migranata na krajnja odredišta, piše HRT.

Uoči sastanka šefova policija Inicijativa Dobrodošli! organizira prosvjednu akciju pod nazivom ‘Europa ne može graditi svoju sreću na tuđoj nesreći’.

Povratak na Net.hr