banner

PRVI PUT U POVIJESTI

ZASTUPNIČKI DOM DRUGI PUT IZGLASAO OPOZIV TRUMPA! Sad je sve u rukama Senata u kojem su ‘glavni’ njegovi republikanci. Ali…

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv Donalda Trumpa. Postupak se sad seli u Senat, gornji dom Kongresa. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednika osudi i smijeni

Zastupnički dom Kongresa SAD-a večeras je izglasao opoziv Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju. Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa. No, Trump je još uvijek predsjednik, a demokrate tek sad čeka teži posao. Postupak se sad seli u Senat, gornji dom Kongresa. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednika osudi i smijeni. Iako su male šanse da se opoziv potvrdi u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji, činjenica je da je puno republikanaca osudilo Trumpovo poticanje na pobunu. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Iako glasanje još uvijek službeno traje, brojke koje se u realnom vremenu pokazuju na ekranima pokazale su da je više od 217 zastupnika glasalo za opoziv Donalda Trumpa. Među njima opoziv je podržalo i desetero republikanaca. Prema trenutnim podacima, demokrati su prešli prag za dovoljno glasova za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, prenosi BBC.

Do ovakvog ishoda, koji je bio očekivan, došlo je samo sedam dana prije isteka Trumpova mandata. Za opoziv su bila 232 zastupnika, među kojima i deset republikanaca. Protiv ih je bilo 197.

Izglasan opoziv, pridružili se i neki republikanci

Kongres je u srijedu izglasao opoziv predsjednika Donalda Trumpa drugi put zbog “poticanja na pobunu”, točno tjedan dana nakon što je izvršen napad na Capitol Hill. Demokratskoj većini pridružili su se i neki republikanci, što je potez Doma učinilo dvostranačkim, za razliku od Trumpova prvog opoziva prije manje od 13 mjeseci, prenosi Daily Mail.

Ranije je glasnogovornik vođe većine u Senatu Mitcha McConnella potvrdio da je McConnell obavijestio čelnika manjine Chucka Schumera da neće vratiti Senat prije 19. siječnja, dan prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena.

Bijela kuća objavila je Trumpovu izjavu, pokušavajući ugušiti buduće nasilje, dok je Kuća raspravljala. “U svjetlu izvještaja o većem broju demonstracija, apeliram da ne smije biti nasilja, niti onih koji krše zakone i vandalizma bilo koje vrste. To nije ono za što se zalažem i nije ono za što se zalaže Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u ublažavanju napetosti i smirivanju ćudi. Hvala vam”, izjavio je Trump.

Predsjednica doma Nancy Pelosi nazvala je Trumpa “jasnom i prisutnom opasnošću”. Tijekom rasprave pozvala je zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa. “Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi. Dodala je da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutarnje teroriste”.

Pojačana sigurnost oko Kapitola

Za vrijeme trajanja sjednice Zastupničkog doma sigurnost oko Kapitola bila je maksimalno pojačana.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu koji će ionako do 20. siječnja, kad na dužnost stupa Joe Biden, biti pod republikanskom kontrolom.

Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće opozivom. Trojica – Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. – opozvani su u Zastupničkom domu, ali su oslobođeni u Senatu.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ O OPOZIVU TRUMPA: ‘Evidentno da će se pokrenuti interpelacijski postupak, a postoje još i dvije opcije’

Povratak na Net.hr