STIŽE ZA VIKEND

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE STANOVNICIMA FLORIDE: ‘Olujni val uragana Irma može vas ubiti!’

Guverner Floride Rick Scott upozorio je tamošnje stanovništvo da ne zaborave koliko je uragan Irma koji bi ovog vikenda trebao pogoditi Floridu, smrtonosan.

Ljudi koji uspoređuju uragan Irma s uraganom Andrew ne računaju s drastičnim poplavama koje će prouzročiti ova nadolazeća oluja, kaže Scott.

[VIDEO] URAGAN IRMA OPUSTOŠIO KARIBE, GASE SE NUKLEARNE ELEKTRANE NA FLORIDI: Udarit će u SAD brzinom od 250 km/h

URAGAN IRMA UNIŠTAVA SVE PRED SOBOM, KARIPSKI OTOCI OPUSTOŠENI: ‘Ovo je poput filma koji nikad ne želim vidjeti’

Jačina olujnog vala ovisi o plimi i oseki

‘Najviše me brine jačina olujnog vala kojeg će ova oluja donijeti. On vas može ubiti’, rekao je jutros Scott.

Jačina tog vala ovisi o vremenu plime i oseke. Ako Irma pogodi Floridu tijekom plime, oluja bi mogla biti dublja, rekli su danas meteorolozi.

Još je bilo prerano za predviđanje o jačini olujnog vala kojeg će donijeti Irma, no prema karti opasnosti Nacionalne meteorološke službe pokazuje da bi oluja kategorije 3 mogla podići razinu mora za više od 2,7 metara iznad tla duž obala Atlantskog oceana, od Port Orangea do plaže Fernandina.

‘Uragan Andrew nije imao ovakav olujni val, no ova oluja ga ima’, upozorava Scott, javlja Naples news.

U tijeku hitni popravci

Velike pješčane plaže duž obala Atlantskog oceana već su sklone visokim olujnim valovima, a bile su jako oštećene kad je u listopadu tamo prošao uragan Matthew. Odjel za zaštitu okoliša na Floridi poslao je timove na ta područja ranije ovog tjedna kako bi napravili sve hitne popravke.

U srijedu je tajnik DEP-a Noah Valenstein rekao da njegova agencija radi sve u njihovoj moći da se ti popravci izvrše na vrijeme.

Traži se 17.000 volontera za pomoć tijekom oluje

Scott je dodao i kako će se nadomjestiti goriva na benzinskim postajama na kojima ih više nema nakon ovih dana, kad se stanovništvo pripremalo na oluju. Državni i savezni putnički propisi sada su promijenjeni pa je moguća brža dostava plina, rekao je.

Država nastavlja s prikupljanjem 17.000 volontera koji bi trebali pomoći tijekom oluje. Do danas ujutro prijavilo se najmanje 4.000 ljudi.

‘NEKA NAS BOG ZAŠTITI’: Uragan Irma veličine je Francuske, njegovu snagu očitavaju čak na seizmometrima i najopasnija je oluja ikad iznad Atlantika

Povratak na Net.hr