POSTOJI POVEZANOST

ZAŠTO SE ITALIJI STALNO DOGAĐAJU POTRESI? Bit će ih još, vodeći talijanski seizmolog objasnio zbog čega

Italija spada među seizmički najaktivnije zemlje na svijetu. U posljednje vrijeme tu je zemlju pogodilo nekoliko potresa, a vodeći talijanski seizmolog tvrdi – između jakog potresa u kolovozu i svih podrhtavanja koji su uslijedili nakon njega, postoji geodinamička povezanost, piše IFLScience.

Veliki potres (6,6) pogodio je središnju Italiju i područje talijanske pokrajine Umbrija. Dogodio se na dubini od deset kilometara, dok mu je epicentar bio na 132 kilometra sjeveroistočno od Rima te 68 kilometara jugoistočno od Perugie.

Posljedice se još uvijek osjećaju. Oštećen je i dio planine Monte Vettore u blizini epicentra. Nije poznato koliko je pukotina zapravo duboka, no prizor je definitivno jeziv. Zemlja će se nastaviti tresti i u bliskoj budućnosti, predviđaju stručnjaci. Jedan od budućih potresa mogao bi uzrokovati veliko klizište.

Potresi jedan za drugim

Navedeni potres nije prvi koji se dogodio ove godine. Dva su potresa magnitude 5,3 i 5,9 26. i 27. listopada pogodila planinsko područje Sibilina u središnjoj Italiji. Jedna je osoba umrla od srčanog udara, pretpostavlja se da je pretrpjela preveliki šok.

Dana 24. kolovoza ove godine potres magnitude 6 stupnjeva po Richteru sravnio je sa zemljom gradove Amatrice, Accumoli i Awquata del Tronto. Poginulo je ukupno 298 ljudi. Pogođeno područje nalazi se oko 30 kilometara od epicentra potresa u listopadu.

Zbog specifičnih geoloških faktora Italija je sklona potresima. Riječ je o zemlji koja je pozicionirana duž nekoliko aktivnih mreža između Euroazijske i Afričke tektonske ploče. One se godišnje pomiču za dva centimetra, što izaziva nove tenzije tla.

Geodinamička povezanost potresa

U talijanskim Apeninima dominiraju rasjedi u zemljinoj kori, a svaki je u prosjeku dug od 10 do 20 kilometara. Upravo na područjima oko tog planinskog lanca u kolovozu i listopadu su se događali potresi, ali i mnoštvo manjih podrhtavanja koji su slijedili velike potrese.

Seizmolog talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, Gianluca Valensise, rekao je kako postoji ‘geodinamička povezanost’ između smrtonosnog potresa u kolovozu i svih koji su uslijedili.

Potresi koji su pogodili središnju Italiju u posljednja dva mjeseca mogli bi se nastaviti kao domino efekt, tako da uzduž sustava rasjeda središnjih Apenina jedan veliki potres vodi drugome, upozorio je Valensise.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr