RIZIK ZA SVE NAS

ZAŠTO JE STRAVIČNA KRIZA U INDIJI OPASAN GLOBALNI PROBLEM? ‘Moramo im pomoći, ne učinimo li to, stvar će eksplodirati’

Neke zemlje već su poslale pomoć pa su tako iz SAD-a stigli spremnici s kisikom dok su Velika Britanija, Italija i Njemačka poslale medicinsku opremu

Nesrazmjer među državama u svijetu ovih je dana itekako vidljiv. Dok u državama poput SAD-a i Velike Britanije cijepljeni ljudi napokon ponovno grle svoje bližnje, u Indiji obitelji broje svoje mrtve. Zbog prevelikog broja novozaraženih, brojne ljude u toj zemlji odbijaju u bolnicama jer su jednostavno pretrpane. Oni, teže oboljeli, koji i uspiju dobiti skrb, u bolnicama se mogu suočiti s nedostatkom kreveta i kisika. Jučer je u Indiji zabilježeno 3647 mrtvih i gotovo 380.000 novozaraženih.

Stručnjaci upozoravaju kako je problem s kojim se suočava Indija problem za cijeli svijet jer što se virus više širi, ima veću šansu mutirati i tako možda “nadmudriti” postojeća cjepiva ili prirodno stečen imunitet.

“Ne pomognemo li Indiji, moglo bi doći do eksplozije novih slučajeca diljem svijeta”, rekao je dr. Ashin Jha za CNN.

KOLIKO JE OPASNA DVOSTRUKA MUTACIJA IZ INDIJE? Situacija je tamo katastrofalna, evo zbog čega je taj soj posebno problematičan

Proizvode cjepivo, a nemaju ga

Indijska Covid-kriza globalni je problem koji zahtjeva odlučan pristup.

Neke zemlje već su poslale pomoć pa su tako iz SAD-a stigle spremnici s kisikom dok su Velika Britanija, Italija i Njemačka poslale medicinsku opremu.

Veliku količinu lijekova, tehničke opreme i respiratora poslali su i Rusi.

Ipak, jedna od ključnih mjera protiv virusa i u Indiji je cijepljenje. Iako je ta zemlja jedan od najvećih proizvođača cjepiva na svijetu, još uvijek nemaju dovoljan broj doza niti brz i jednostavan način da nedoknade nedostatak. Dok se zapadne zemlje kritiziraju za gomilanje zaliha cjepiva, iz Velike Britanije poručuju kako nemaju doza koje bi mogli poslati drugima, u ovom slučaju Indiji.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je razgovarao s indijskim premijerom Narendrom Modijem i potvrdio kako njegova zemlja planira poslati cjepiva Indiji. Početkom tjedna, također iz SAD-a, stigla je vijest da će podijeliti 60 milijuna doza AstreZenece, ali zasad se ne zna kada i kojim zemljama.

Rizik u susjedstvu

Ne suzbije li se epidemija u Indiji, postoji rizik širenja na susjedne zemlje koje također imaju loše zdravstvene sustave.

U Indiji se dominantno šiti tzv. britanski soj koronavirusa, ali pojavile su se informacije o dvostrukim mutacijama kao i o indijskom soju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je varijanta koronavirusa, za koju se vjeruje da je raspirila epidemiju koronavirusne bolesti u Indiji, otkrivena u uzorcima u 17 zemalja.

NOVI SOJ VIRUSA KOJI JE POHARAO INDIJU ŠIRI SE SVIJETOM: WHO objavio da je prisutan u najmanje 17 zemalja, evo što se zna o njemu

“Većina sekvencija je iz Indije, Velike Britanije, SAD-a i Singapura”, objavio je u utorak WHO.

Iz Pfizera su izrazili uvjerenje da je njihovo cjepivo djelotvorno i protiv tog soja. I dosadašnja istraživanja pokazala su da su postojeća cjepiva uglavnom djelotvorna i protiv novih sojeva. Može se dogoditi da se cijepljena osoba zarazi novom mutacijom, ali ne bi trebalo doći do komplikacija poput hospitalizacije ili smrti. A to je ono što je najvažnije.

Najnovije vijesti o koronavirusu pratite ovdje

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr