IZVAN KONTROLE

ZAŠTO JE POLICIJA U AMERICI TAKO MOĆNA? Budžet im je ogroman, skoro nitko ih ne kontrolira, a zakoni ih štite 

U SAD postoji pokret čiji je cilj da se policiji radikalno smanji budžet i da se ona potom posve ukine

Najnoviji prijedlog proračuna Los Angelesa izazvao je buru nezadovoljstva na društvenim mrežama. Gradonačelnik Eric Garcetti namijenio je policiji najviše novca od svih resora – 1,8 milijardi dolara od ukupno 5,4 milijardi dolara. Primjerice, odjel za izgradnju stanova i komunalne investicije dobio je 82 milijuna dolara. Proračun još nije usvojen, pa je Garcetti  obećao da će dio sredstava namijenjenih policiji preusmjeriti na dobrobit afroameričke i drugih etničkih zajednica. Ali, izdaci za policiju ostat će ogromni, piše Deutsche Welle.

Vlastiti interesi iznad stvarne misije

Takva proračunska stavka je uobičajena u američkim gradovima i posljedica je dobrog lobiranja za policiju još devedesetih, kaže Stuart Schrader, sociolog sa Sveučilišta Johns Hopkins:

“Međunarodno udruženje šefova policije nije pokušalo samo utjecati na donošenje strožih zakona za suzbijanje kriminala. Oni su pokušali nametnuti obvezu da političari policiji polažu račune, a ne obrnuto”. Schrader je to napisao u jednom tekstu iz 2019. objavljenom pod naslovom: “Sebe štititi i sebi služiti: Policija u SAD od šezdesetih do danas”.

Schrader naglašava da bi u mnogim dijelovima SAD gdje je stopa kriminala u stalnom opadanju bilo moguće smanjiti opseg policijskih aktivnosti, ali po njemu policija štiti svoje resurse, umjesto da oslobodi kapacitete: “Policija više nije spremna odustati od svog profita, pa sve više stavlja zastupanje vlastitih interesa iznad stvarne misije – suzbijanja kriminala”.

PROSVJEDNICI U AMERICI TRAŽE REFORMU POLICIJE: ‘Vjerujem u policiju, imam policajce u obitelji, ali nešto se mora promijeniti’

Poziv na ukidanja policije

U SAD postoji pokret čiji je cilj da se policiji radikalno smanji budžet i da se ona potom posve ukine. Ovih dana ta je rasprava ponovno oživjela. Ralikh Hayes, osnivač organizacije Organizinig Black koja okuplja aktiviste u Baltimoreu, kaže da bi novac koji dobija policija trebalo preusmjeriti na kreativne procese, kako bi se eksperimentiralo s drugim idejama i razmislilo kako sigurnost još može izgledati.

“Trebalo bi investirati u stvari za koje znamo da su potrebne ljudima. Naime, znamo da kriminal nastaje tako što ljudi ne raspolažu resursima koji su im potrebni”. Hayes dodaje: “Kao što se vidi u općinama širom Amerike, one su potpuno sigurne kad tamo nema ni jednog jedinog policajca. Zašto onda općine u kojima ima mnogo policajaca smatraju nedovoljno sigurnima?”

Policija pokušava dodatno otežati posao istraživanja komunikacije s građanima jer podatke i dokaze zadržava samo za internu upotrebu. U policijskim statistikama, kako kaže sociologinja Aliysa Suel sa Sveučilišta Emory u Atlanti, često nedostaju bitni podaci kao što su boja kože ili spol.

POKRET ‘NE MOGU DISATI’ ŠIRI SE ULICAMA GRADOVA, GORE POLICIJSKI AUTI: ‘Obračunavamo se sa zlom našeg vremena, neću prestati vikati’

Rasizam od epohe ropstva

Kad bijeli policajac ubije nenaoružanu crnu osobu, njegovi kolege, političari i dijelovi javnosti ga označavaju kao “trulu jabuku” sugerirajući time da se radi o pojedinačnom slučaju. Upravo tu formulaciju je upotrijebio i savjetnik za sigurnost Robert O’Brien u intervjuu CNN-u govoreći o policajcu koji je usmrtio Afroamerikanca Georgea Floyda.

“Ne vjerujem da postoji institucionalni rasizam”, rekao je on  i dodao: “Vjerujem da su 99,9 posto naših policijskih službenika izvanredni Amerikanci. Naravno, uvijek postoje ‘trule jabuke'”.

Aliysa Suel smatra da nije dovoljno pažnju usmjeravati na pojedinačne policajce: “Loš policajac je loša sjemenka. On stvara mreže pomagača. Da bi došli do koštice morate razrezati jabuku. Ako je koštica pokvarena istrulit će cijela jabuka”.

NAORUŽANI POLICAJCI GURNULI STARCA NA ZEMLJU: Tvrdili su da se poskliznuo i pao, ali se pojavila uznemirujuća snimka

Masovni protesti u Washingtonu

Suel istražuje strukturalni rasizam i tvrdi da je on u današnjim policijskim institucijama još uvijek živ: “Zaista se mora ići u prošlost sve do ropstva. Patrole za odbjegle robove su prethodnice današnje policije. Današnji policajci svrstavaju ljude u kriminalce na osnovu crne ili smeđe kože. A kada ste nekoga označili kao kriminalca, onda ga imate pravo odstraniti iz društva”.

Ne samo da se policijsko nasilje u SAD tolerira, već ga i predsjednik Donald Trump neizravno potiče. Početkom prošloga tjedna Trump je guvernerima prebacio da je reakcija na proteste bila slaba: “Ako ne dominirate, to je izgubljeno vreme”, rekao je i dodao: “Onda izgledaš kao gomila idiota. Moraš dominirati”.

GUVERNER NEW YORKA NAJAVIO POLICIJSKU REFORMU ‘STOP NASILJU’: Planira zabraniti policijski zahvat kojim je ubijen George Floyd

Povratak na Net.hr