Zašto je Izrael zataškao slučaj 'zatvorenika X'?

Australiju i Izrael potresa afera oko 'zatvorenika X', 34-godišnjeg muškarca koji je u veljači 2010. godine uhićen i pod tajnim imenom zatvoren u samicu u zatvoru Ayalon blizu Tel Aviva.

14.2.2013.
11:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako piše Guardian, slučaj bi se mogao pokazati neugodnim za Izrael i njihovu tajnu službu Mossad. Naime, ovih su dana izraelske vlasti potvrdile da su 2010. godine uhitile i zatvorile muškarca koji je imao australsko i izraelsko državljanstvo, te da se isti muškarac kasnije ubio u zatvoru Ayalon. Naravno, nije otkriveno zbog čega je muškarac točno uhićen, nego se kao razlog navodi pitanje nacionalne sigurnosti.

Da je uhićeni muškarac bio jako važan ili opasan po Izraelce, pokazuje i podatak da čak i njegovi zatvorski čuvari nisu znali njegovo pravo ime. Također, izraelske vlasti su gotovo dvije godine nametnule cenzuru i zabranu izvještavanja o ovom slučaju.

Imao tri lažna identiteta

"Zbog sigurnosnih razloga, čovjek je zatvoren pod lažnim identitetom, ali je njegova obitelj odmah bila obaviještena o uhićenju", priopćilo je izraelsko Ministarstvo pravde.

Australski mediji pak spekuliraju da je 34-godišnjak, pravog imena Ben Zygier, bio špijun za Mossad koji se na zadacima služio australskom putovnicom. Guardian prenosi da je Zygier bio agent Mossada koji se predstavljao da radi kao agent jedne europske kompanije koja prodaje elektronsku opremu Irancima, a navodno je imao i tri lažna identiteta, na imena Ben Alon, Ben Allen i Benjamin Burrows. Na sva tri imena navodno je izvadio australske putovnice.

No, još nije jasno je li Zygier radio za Mossad ili je za njih pribavljao putovnice. Naime, Mossadove operacije su posljednjih godina bile razlog razmirica između Izraela i prijateljski im naklonjenih zemalja, jer su njihovi agenti koristili strane putovnice – bez upozorenja tim stranim vladama.

Bio oženjen i imao dvoje djece

"Postoje nepisana pravila. Treba upozoriti svoje saveznike ako želite s nekim razgovarati ili nešto učiniti. Postoji osjećaj da Izrael ne igra po pravilima", kazao je jedan dobro upućeni izvor Guardiana.

Inače, Zygier je bio oženjen za Izraelku, a imali su dvoje djece. Njegova obitelj ne želi komentirati ovaj slučaj za medije, pa se ni od njih ne može saznati pod kojom je optužbom Zygier bio zatvoren. Također, sumnju na cijeli slučaj baca i podatak da se Zygier ubio u ćeliji koja je sagrađena specijalno za ubojicu bivšeg izraelskog premijera Yithzaka Rabina, zbog čega je trebao biti zaštićen i pod stalnim nadzorom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali