'PROLILA' JE MLIJEKO

ZAŠTO JE CLINTON IZGUBILA ‘DOBIVENE’ IZBORE? Jedna je stvar bila ključna…

Hillary Clinton jednostavno nije uspjela sačuvati Obaminu ‘koaliciju’ i u tome leži važan, ako ne i ključni razlog njezina izbornog debakla.

Afroamerički, hispanoamerički i mlađi birači jednostavno nisu izašli na izbore u dovoljnom broju da bi ‘pogurali’ Clinton prema Bijeloj kući, piše CNN.

POMIRLJIVI TONOVI U PRVOM TRUMPOVOM GOVORU: ‘Došlo je vrijeme da se ujedinimo…’

Trumpov ‘rasizam’ nije mu naštetio

Do posljednjeg trenutka Clinton je bila uvjerena u svoju pobjedu, no kada su počeli pristizati rezultati vidjelo se da je izgubila i u onim saveznim državama koje tradicionalno glasuju za demokratske kandidate i koje je smatrala sigurnim ‘dobitkom’ poput Wisconsina. Isto razočaranje potom je uslijedilo i u Pennsylvaniji i Michiganu.

Iako je dobila većinu glasova u svojim ciljanim skupinama (žene, mladi, Afroamerikanci, Hispanoamerikanci…) ankete pokazuju kako je podbacila u odnosu na rezultate koje je među njima ostvario Barack Obama, a zbog čega su i nazvane ‘Obaminom koalicijom’.

Unatoč Trumpovim podcjenjivačkim i nerijetko rasističkim primjedbama na njihov račun, za njega je glasovao čak neznatno veći udio crnih i latino birača u odnosu na postotak njih koji su 2012. glasovali za republikanskog kandidata Mitta Romneyja.

TRUMP POBIJEDIO, SVIJET U ŠOKU! KOMENTAR: Noćas se raspao Zapad kakvog smo poznavali i htjeli, što slijedi?

US-VOTE-CLINTON

Nisu poslušali Obamin poziv

Obama, koji je izbore dobio upravo zahvaljujući glasovima afroameričkih i latino zajednica u SAD-u, posljednjih je tjedana snažno apelirao na njih da glasuju za Clinton upozoravajući ih da će Trump i njegova administracija, ako pobijede, već prvih tjedna poništiti “sve dobro što smo dosad uspjeli stvoriti”.

No, nedovoljan broj njih poslušao je Obamin poziv.

Iako je 88 posto afroameričkih birača dalo glasove Clinton (naspram osam posto koliko ih je dalo Trumpu) to je manje od 93 posto koliko je glasova te zajednice dobio Obama na prošlim izborima. S duge strane, Trump je čak uspio privući jedan posto više crnih glasača u odnosu na republikanskog kandidata Romneyja prije četiri godine. CNN upravo u tome vidi ključ izbornog poraza Hillary Clinton.

Sve se to dogodilo nakon Trumpovih komentara o tome kako su crne zajednice diljem Amerike “u gorem stanju nego ikad”. Trump je za njih rekao da “žive u siromaštvu, nemaju posao i na ulici mogu dobiti metak”.

“Što možete izgubiti?” upitao ih je.

NOBELOVAC O TRUMPOVOJ POBJEDI: ‘Ovo je katastrofa! Od ovog se tržišta nikada neće oporaviti’

Campaign of Republican presidential nominee Donald Trump

Nedovoljno ‘naciljala’ ciljane skupine

Podrška Clintonovoj još je bila manja među Hisapnoamerikancima unatoč Trumpovim najavama da će podići zid na granici s Meksikom i protjerati milijune ilegalnih latino useljenika. Za nju je glasovalo ‘samo’ 65 posto Hispanoamerikanaca, dok je Trump dobio 29 posto njihovih glasova – čak dva postotka više nego republikanac Romney prije četiri godine.

Štoviše, čak su i bijeli birači, koji su na ovim izborima činili 70 posto biračkog tijela, dali Clinton manje glasova nego Obami na prošlim izborima. Ona je sada dobila 37 posto, a Obama prije četiri godine – 39 posto!

Clinton su u manjem postotku nego Obamu podržali i birači azijskog podrijetla, premda oni čine nevelikih četiri posto ukupnog biračkog tijela. Clinton je dobila 65 posto njihovih glasova, dok je Obama 2012. dobio 73 posto njihovih glasova.

‘FUC*K DONALD TRUMP’: Diljem Amerike brojni prosvjedi protiv novog predsjednika, blokiraju ceste i izazivaju požare

Jednostavno je nisu željeli

Ista je priča i s mladim biračima (onima u dobi od 18 do 29 godina) čijih je Clinton dobila 55 posto glasova za razliku od 60 posto koliko je 2012. dobio Obama.

Clinton je dobila 54 posto glasova žena, naspram 42 posto koliko je dobio Trump, što govori da ipak nije bio toliko značajno kažnjen zbog svojih seksističkih ispada u kampanji. No, i tu je Clinton podbacila u odnosu na Obamu, doduše neznatnije, jer je dobila jedan posto manje ‘ženskih’ glasova nego on prije četiri godine.

POMIRILI SE S PORAZOM: Suze i nevjerica na licima ljudi u stožeru Hillary Clinton

Povratak na Net.hr