'ISIS ŽELI ZAPALITI SVIJET'

‘ZAROBILI SU ME I MUČILI POLA GODINE’: Izbjeglica postao lovac na džihadiste – ovo je njegova velika, hrabra ispovijest

Izbjeglica iz Sirije koji trenutno živi u Njemačkoj postao je lovac na militante takozvane Islamske države koji se kriju među migrantima u Europi, piše Independent.

23-godišnji student i novinar Masoud Aqil nekada je bio zarobljenik ISIS-a, držali su ga u zatočeništvu čak 180 dana, tijekom kojih je pretrpio nevjerojatnu brutalnost te strahovao od obezglavljivanja.

Sada je u Njemačkoj gdje je siguran, radi s obavještajcima kako bi se otkrili potencijalni teroristi prerušeni u migrante. Oni su mu uništili život te ubili velik dio njegove obitelji i prijatelja.

Ranije ove godine, dok je bio u jednom od izbjegličkih hostela u Bavarskoj, prepoznao je jednog od svojih otmičara koji ga je prije mučio. Dosad je ukazao na čak 30 potencijalnih osumnjičenika, no nažalost, nije bilo dovoljno dokaza da ih se uhiti. Ipak, oni su sada pod budnim okom policije.

Oteli su ga 2014.

Aqil inače dolazi iz kurdskog dijela Sirije, a za njemački je Spiegel ispričao kako su ga u prosincu 2014., kada je krenuo na put kako bi intervjuirao lokalnog političara, ISIS-ovci oteli skupa s još jednim kolegom novinarom.

Dočekala su ih šestorica džihadista, a bili su naoružani do zuba – puškama, bombama te samoubilačkim prslucima. Zaustavili su ih i naredili im da izađu iz vozila. Njih dvojica rekli su im da su radnici na naftnoj platformi i da su u prolazu, ali su ekstremisti vidjeli opremu na zadnjem sjedištu. Jedan od njih je sjeo u njihov automobil i naredio im da voze do teritorija Islamske države, prijeteći im da će se raznijeti ako ne poslušaju.

Šerijatski sud ubrzo ga je osudio na smrt, no umjesto toga odvežen je u mali grad. Dali su mu prepoznatljivo narančasto odijelo te ga zaključali s još četvoricom muškaraca. Zatim je uslijedilo batinanje drvenim palicama. Hranili su ih pljesnivim kruhom te im konstantno prijetili smrću.

‘Vjerovao sam da ću umrijeti’

‘Bilo je kao u filmu. Gledao sam kako mi se približava kraj. Mislio sam kako će završiti jednom, kazao je Aqil.

Kao zatočenika premještali su ga iz grada u grad, a u jednom je zatvoru bio zatvoren s nekoliko pripadnika ISIS-a, koji su kažnjeni zbog kršenja pravila.

‘I njih su zatvarali i ubijali, ISIS je ubio veliki broj svojih članova, rekao je Aqil.

Tijekom njegovog zatočeništva mnogi zatvorenici su nestali. Često bi začuo pucnjeve, a kasnije su ga tjerali da gleda jezive video-snimke.

Jedan čovjek je ubijen zbog ‘anti-islamske’ poruke na WhatsAppu, a neki su ubijeni jer su slušali zapadnjačku muziku.

‘Čuvari su nam stalno puštali govore al-Bagdadija i šefa propagande al-Adnanija. Rekli su da su počeli da šalju ljude u Europu, gdje će izvršiti terorističke napade. Kada sam to čuo, znao sam da će Europa postati meta ISIS-a’, ispričao je.

Aqil je naposlijetku oslobođen tijekom razmjene zatvorenika te je zajedno s majkom pobjegao u Europu. Pokušali su prijeći Egejsko more, ali nisu našli krijumčara, pa su krenuli na dugo putovanje pješke – iz Turske, preko Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, da bi konačno u siječnju vlakom stigli u Njemačku. Tamo su ga već čekali brat i sestra. Aqil je dobio je azil, ali nije zaboravio prijetnje ISIS-a da će napasti Europu.

‘U Europu su stigli i loši ljudi’

‘Kada je Turska otvorila granice izbjeglicama, s njima je došao i određen broj loših ljudi. Nisam se mogao jednostavno skrasiti nakon što sam oslobođen i reći: ‘Bojim ih se i neću više ništa poduzeti’, objasnio je Aqil.

Startao je s pretraživanjem stranica na Facebooku te kopanjem po vlastitim crnim uspomenama kako bi stvorio bazu podataka o članovima ISIS-a koji su možda stigli u Njemačku. Uz pomoć novinara njemačkog Spiegela, Aqil je predao policiji prikupljene informacije, u nadi da će provjeriti i pratiti osumnjičene na njegovom popisu, od kojih je mnoge upoznao kao ISIS-ove čuvare.

‘To je bolje nego da zatvorim oči i kažem ‘Baš me briga za ovu zemlju’, kaže Aqil.

‘Njemačka je pogriješila jer je pustila ove ljude unutra. Sada su tu i teroristi. Morao sam učiniti nešto kako bi zaštitio građane’, dodao je.

Trenutno radi na mnoštvu različitih slučajeva za dvije njemačke istražiteljske agencije. Već je dostavio imena i lokacije nekoliko osumnjičenih, koje je preoznao iz perioda dok je bio zatočen.

ISIS želi zapaliti svijet

‘Vidio sam što su učinili u Parizu i Bruxellesu i strah me jer su europske države najsigurnije, a ISIS hoće zapaliti svijet i uvući ga u rat. Njihov radikalni mentalitet ne prihvaća ništa drugačije. Ili ste radikalni musliman i prihvaćate ih, ili će vas ubiti. Dokle god takav mentalitet postoji, oni će nas napadati, neće nas pustiti na miru’, tvrdi.

Zahvaljujući njemu, pokrenute su istrage o više od 400 migranata za koje se sumnja da su povezani sa ekstremistima.

‘Svatko od nas trebao bi učiniti što god je u njegovoj moći kako bi na svoj način napao ISIS. Napad je moguć, ne samo oružjem, veći i na drugi način’, zaključio je Aqil.

Povratak na Net.hr