Započela potraga za crnim kutijama nestalog aviona

Smirivanje vremenskih prilika u petak je omogućilo pokretanje opsežne potrage za ostacima palog zrakoplova AirAsia i ‘crnim kutijama’ u kojima bi se trebali nalaziti podaci koji će rasvjetliti okolnosti i uzroke nesreće koja se dogodila u nedjelju na letu QZ8501.

Brodovi opremljeni sonarima i detektorima signala iz “crnih kutija” krenuli su u petak u potragu za ostacima palog Airbusa A320-200 kompanije AirAsia, koji se na letu QZ8501 iz Surabaye za Singapur u nedjelju srušio u sjevernom dijelu Javanskog mora.

Brodovi će pretraživati područje veličine oko 5.400 kvadratnih kilometara, u kojem su već pronađeni manji dijelovi zrakoplova i deset tijela od 162 putnika i članova posade koliko ih je bilo na nesretnom letu.

“Prioritet nam je pronaći trup zrakoplova i uređaje koji sadržavaju zapise o letu”, izjavio je Bambang Sulistyo, voditelj indonezijske Nacionalne spasilačke agencije.

U spomenutom području nalaze se najmanje tri indonežanska broda, jedan singapurski i jedan američki, a u potrazi sudjeluju i ronioci indonežanske mornarice.

“Nadamo se da ćemo već danas imati značajne rezultate” izjavio je Bambang.

Utrka s vremenom

Voditelj indonežanskog Nacionalnog vijeća za sigurnost u prometu Tatang Kurniadi izjavio je da je pet hidrofona spremno za akciju traganja za podvodnim akustičnim signalom.

“U utrci smo s vremenom. Signali iz ‘crnih kutija’ obično se emitiraju oko 30 dana i ako ih do tada ne lociramo, morat ćemo upotrijebiti daljinski upravljane podmornice kako bi ih locirali, što će onda biti puno teži zadatak”, izjavio je Tatang te iznio podatak da u široj potrazi sudjeluje 17 letjelica i 29 plovila.

Od deset tijela unesrećenih koja su otkrivena u dosadašnjoj potrazi, njih osam otpremljeno je na identifikaciju u Surabayu, od kamo je zrakolov poletio prema Singapuru gdje, nažalost, nije stigao.

Pokopana prva identificirana žrtva

Prva identificirana žrtva, putnica Hayati Lutfiah Hamid, u četvrtak je pokopana u krugu obitelji.

Na tragičnom letu QZ8501 bilo je 155 putnika i sedam članova posade. U dosadašnjoj potrazi nije pronađen nijedan preživjeli putnik.

Povratak na Net.hr