Zapad strepi od povratka ruskog 'ubojice satelita'

Rusija je u svibnju u orbitu lansirala misteriozan objekt čija svrha još nije poznata, a zapadni stručnjaci za sigurnost u svemiru pribojavaju se obnove hladnoratovskog programa ‘ubojica satelita’.

Prema informacijama koje je prve iznio Financial Times, zapadne svemirske agencije već tjednima prate misteriozan objekt koji je lansirala ruska vojska.

Objekt 2014-28E, kako se naziva, lansiran je u svibnju kao dodatak komunikacijskim satelitima Rodnik. Njegova svrha nije poznata i možda je u pitanju civilan projekt usisavanja smeća ili punjenja postojećih satelita. No, zanimanje je osobito pobudila činjenica da Rusija nije obznanila njegovo lansiranje, kao i neobično kretanje objekta.

Povratak programa Istrebitel Sputnikov?

Rusija je nakon pada željezne zavjese službeno napustila program antisatelitskog oružja Istrebitel Sputnikov. No, vojni vrh je i tada poručio kako ga je spreman ponovo pokrenuti u slučaju da odnosi sa SAD-om zahlade. Oleg Ostapenko, zapovjednik ruskih svemirskih snaga 2010. godine je izjavio kako Rusija razvija satelite za “inspekciju” i “napad”.

“Bilo bi čudno da svemir ostane jedino područje na koje vojska nije pružila svoje prste”, kaže američka stručnjakinja za sigurnost u svemiru Patricia Lewis. Cyber napadi na satelite su već stvarnost, ističe, podsjećajući na nedavni napad hakera povezanih s kineskom vladom na američki satelit koji prati vremenske prilike.

U srpnju je testiranje koje je u svemiru provela Kina izazvalo burnu reakciju Pentagona, koji je ustvrdio kako “s velikom sigurnošću može reći” da je bilo riječ o testiranju protusatelitskog oružja.

Povratak na Net.hr