Sramotni praznik

ZAMALO TRAGEDIJA: Srušila se bina na proslavi “Dana Republike Srpske”, četiri osobe ozlijeđene

Obilježavanje 9. siječnja kojega u Republici Srpskoj obilježavaju kao dan tog entiteta zamalo se završilo tragedijom kada se u subotu navečer u Istočnom Sarajevu urušila bina postavljena na koncertu srpske folk zvijezde Miroslava Ilića.

Glasnogovornica policije Danka Tešić potvrdila je kako su četiri osobe ozlijeđene.

“Pretpostavljamo da se bina urušila uslijed jakog vjetra”, kazala je u nedjelju Tešić dodajući kako istraga tek treba utvrditi prave razloge rušenja bine.

Besplatni Ilićev koncert u Istočnom Sarajevu organizirale su vlasti RS uz izravan prijenos na entitetskom javnom servisu.

Održan je na jednom gradskom trgu i privukao je veći broj posjetitelja.

Središnje protokolarno obilježavanje 9. siječnja priređeno je u Banjoj Luci, a nazočili su mu predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić i veći broj njegovih ministara.

Obilježavanje “Dana Republike Srpske” Ustavni je sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, no to nije omelo srpske dužnosnike. Potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić istodobno je upozorio kako se najavljene proslave zbivaju u ozračju u kojemu su nesrbi u tom entitetu potpuno obespravljeni a Daytonski sporazum opasno ugrožen.

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je u izjavi lokalnim medijima kazao kako je taj entitet zapravo država.

Ustavni sud BiH je u studenom 2015. godine donio pravorijek po kojemu obilježavanje 9. siječnja kao dana RS nije sukladno ustavu BiH jer podsjeća na taj datum iz 1992. godine u kojemu je jednostrano pokušana secesija jednog dijela BiH. Tog je datuma dio zastupnika iz reda bosanskih Srba u skupštini tadašnje SR BiH proglasio uspostavu “srpske republike BiH” uz zahtjev za “teritorijalno razgraničenje” od Hrvata i Bošnjaka.

Bio je to uvod u rat koji je izbio kada su vlasti bosanskih Srba pokušale spriječiti provedbu odluke donesene na referendumu 28. veljače i 1. ožujka 1992. godine i na kojemu se većina građana opredijelila za samostalnu BiH i raskid veza s tada već “skraćenom” SFRJ iz koje su ranije izašle Slovenija i Hrvatska.

Povratak na Net.hr