UBRZANE ANALIZE

ZABILJEŽEN JE POTRES U SJEVERNOJ KOREJI, SVIJET STRAHUJE: Uzrok je nuklearna eksplozija?

Kina je objavila da je zabilježila potres u Južnoj Koreji jakosti 3.4 stupnja vjerojatno uzrokovan eksplozijom, izazvavši bojazan da je ta izolirana komunistička država izvela novi nuklearni pokus.

No, južnokorejski geološki zavod izvijestio je kako je njegova analiza pokazala da se radi o prirodnom potresu, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Pyongyang je 3. rujna izveo šesti i najjači nuklearni pokus tvrdeći da je testirao hidrogensku bombu koju može postaviti na interkontinentalnu balističku raketu i izazvala osude međunarodne zajednice.

Kineski seizmolozi kažu da se tlo zatreslo na mjestu gdje je izveden posljednji nuklearni pokus, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua podupirući teze da je potres izazvan ljudskom aktivnošću.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegovog komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr