KORONA NIJE 'PRENAPUHANA'

ZA SVE ONE KOJI SU SUMNJIČAVI: Dvostruko više je umrlih i hospitaliziranih od Covida nego kritično bolesnih od gripe

Američki su znanstvenici proveli studiju koja je pokazala da je među pacijentima hospitaliziranim na odjelu intenzivne skrbi zbog Covida-19 smrtnost bila dvaput veća nego u kritično bolesnih osoba s gripom i to u omjeru od 40 posto prema 19 posto, neovisno o životnoj dobi pacijenta, spolu, komorbiditetima i težini bolesti

Rezultati studije objavljeni u časopisu Annals of the American Thoracic Society ukazuju na to da je u pacijenata koji su hospitalizirani zbog Covida-19 stopa smrtnosti bila dvaput veća nego u kritično bolesnih od gripe.

Covid-19 često se uspoređuje s gripom jer obje respiratorne infekcije imaju slične značajke, mogu se pojednostavljeno opisati kao blaga bolest ili kao teška respiratorna insuficijencija, u nekim slučajevima sa smrtnim ishodom.

No američki su znanstvenici proveli studiju koja je pokazala da je među pacijentima hospitaliziranim na odjelu intenzivne skrbi zbog Covida-19 smrtnost bila dvaput veća nego u kritično bolesnih osoba s gripom i to u omjeru od 40 posto prema 19 posto, neovisno o životnoj dobi pacijenta, spolu, komorbiditetima i težini bolesti.

STIGLE SU MALO ‘SVJETLIJE’ VIJESTI: Od travnja smrtnost od Covida pala je za 30 posto

Na intenzivnoj duže ostaju Covid pacijenti nego oboljeli od gripe

Vjeruje se da ovo prva studija provedena u Sjedinjenim Državama kojom su izravno uspoređivane kliničke značajke bolesti, laboratorijski rezultati i zdravstveni ishod među pacijentima oboljelim od Covida-19 i od gripe.

Glavna autorica istraživanja, dr. Natalie Cobb, pulmologinja i stručnjakinja za intenzivnu skrb na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Washingtonu i njezini kolege proučili su medicinsku dokumentaciju 65 kritično bolesnih pacijenata s covidom-19 i 74 onih s teškom gripom tipa A ili B koji su primljeni na odjele intenzivne skrbi bolnica u Washingtonu između 1. siječnja 2019. i 15. travnja 2020.

Studija je pokazala da je u pacijenata oboljelih od covida smrtnost iznosila 40 posto, u odnosu na 19 posto u pacijenata s gripom. Usto je prva skupina dulje ostajala na odjelu intenzivne njege – oko devet dana, u odnosu na kritično oboljele od gripe – četiri dana.

ZAŠTO JE STVARNA STOPA SMRTNOSTI OD COVIDA JOŠ UVIJEK NEPOZNANICA? Znanstvenici otkrili kako se ona doista izračunava

‘Cijepite se protiv gripe’

Također, prva je skupina bila dulje priključena na respirator, tim su pacijentima pluća lošije funkcionirala i kod njih se češće razvila teška upala pluća nego u kritično bolesnih pacijenata s gripom.

“Razlika, koja može pojasniti i veću smrtnost je u puno većoj učestalosti ARDS-a (sindroma akutnoga respiratornog distresa) među kritično bolesnim pacijentima s Covidom u odnosu na kritično oboljele od gripe, a omjer iznosi 63 posto prema 26 posto”, rekla je dr. Cobb.

“Zbog svega navedenog snažno potičem ljude da se cijepe protiv gripe, da se pridržavaju mjera fizičke distance i da nose maske kako bismo svi zajedno ograničili širenje Covida-19”, poručila je dr. Cobb.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr