NAPETO NA SJEVERU EUROPE

ZA SVE JE KRIV LENJIN: Putin smatra da ima pravo na dijelove Finske, slijedi li novi ukrajinski scenarij?

Prema riječima njegova bivšeg savjetnika, Vladimir Putin smatra kako Lenjinova administracija prije 99 godina nije imala pravo priznati finsku neovisnost te kako se tu radilo o izdaji nacionalnih interesa zbog čega vjeruje da može polagati pravo i na dijelove Finske.

Kremlj se ovih dana našao na meti kritika zbog ‘sistematske kampanje laži’ protiv usmjerene protiv Finske koja se temelji na preispitivanju legalnosti finske nezavisnosti.

Nakon, cijele akcije pripajanja Krima i stupanja ruskih snaga na ukrajinsko tlo, Finci imaju razloga brinuti, posebno zbog sve napetijih odnosa između Rusije i Zapada te premještanja ruskog naoružanja u Baltičkom moru.

Ruski avioni i razmještanje oružja

Finska je, kao i Estonija, optužila Ruse da su prošlog tjedna svojim vojnim zrakoplovima ušli u njihov zračni prostor. Finci su navodni dva puta presreli ruske avione iznad Finskog zaljeva, ali Kremlj to negira.

“PUTIN ŽELI CIJELU EUROPU”: Napad na Finsku je moguć, tvrdi Ukrajina

Iz finskog Ministarstva obrane stižu optužbe na račun Rusa o intenzivnoj zračnoj aktivnosti iznad Baltičkog mora te o agresivnoj medijskoj kampanji usmjerenoj protiv te zemlje.

Finska sljedeće godine slavi 100. obljetnicu nezavisnosti od tadašnjeg Ruskog carstva. S Rusijim dijele granicu granicu dugu 1340 kilometara.

Lenjin je kriv?

Putinov bivši ekonomski savjetnik, Andrej Illarionov, rekao je za švedske novine Svenska Dagbladet kako Putin vjeruje da ima vlasništvo nad dijelovima Ukrajine, Bijelorusije, baltičkih zemalja i Finske. Finsku neovisnost, kaže, ‘Putin vidi kao izdaju nacionalnih interesa’. Lenjinova boljševička administracija nije imala pravo prihvatiti neovisnost Finske, smatra.

Dodatni razlog za brigu Finskoj predstavlja činjenica da nije članica NATO-a što znači da u slučaju invazije na svoj teritorij ne vrijedi princip kolektivne obrane koji je definiran u članku 5. NATO saveza prema kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve članice.

Ipak, Finci su ranije ovaj mjesec potpisali s Amerikancima bilateralni sporazum prema kojem jačanju zajedničke obrambene veze.

Povratak na Net.hr