MALO OPTIMIZMA

WHO VIJESTI O CJEPIVU PROTIV COVIDA SMATRA OHRABRUJUĆIMA, ALI UPOZORAVAJU: ‘Nema mjesta zadovoljstvu’

Tedros Adhanom Ghebreyesus je govorio na virtualnoj konferenciji za novinare iz sjedišta Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi nakon 15 dana karantene jer je bio u kontaktu s osobom pozitivnom na koronavirus

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, po povratku u sjedište agencije nakon karantene, pozdravio je u ponedjeljak “ohrabrujuće vijesti” o cjepivu protiv covida-19, ali i upozorio da nema mjesta “zadovoljstvu”.

Američka biotehnološka tvrtka Moderna u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država “u narednim tjednima” te bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uz Pfizerovo cjepivo mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je govorio na virtualnoj konferenciji za novinare iz sjedišta Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi nakon 15 dana karantene jer je bio u kontaktu s osobom pozitivnom na koronavirus.

U WHO-u od početka pandemije zaraženo 65 ljudi

“Danas mi je 17. dan. Nemam simptoma i ne vidim potrebe da se testiram “, rekao je novinarima. “Dobro sam i imam puno posla”, inzistirao je.

Uz njega, američka dužnosnica za vođenje pandemije u WHO-u, Amerikanka Maria Van Kerkhove, rekla je da je u WHO-u od početka pandemije 65 ljudi zaraženo među osobljem u Ženevi od kojih su 36 imali pristup sjedištu organizacije.

Precizirala je da je bilo pet slučajeva iz iste ekipe prošlog tjedna, ali da je epidemiološka istraga u tijeku kako bi se odredilo jesu li te osobe zaražene u zgradi ili izvan nje.

Povratak na Net.hr