PROTIV TRUMPOVIH SUMNJA

WHO PONOVIO DA JE KORONAVIRUS VJEROJATNO POTEKAO OD ŠIŠMIŠA U KINI: ‘Nema dokaza da su ga stvorili u laboratoriju’

Nije jasno kako je virus prenesen čovjeku, ali je “sigurno” da je, prije prijenosa na čovjeka, koronavirus prenesen još jednoj životinjskoj vrsti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da je, prema svim raspoloživim dokazima koronavirus potekao od šišmiša u Kini prošle godine te da nema dokaza o tome da je stvoren u laboratoriju.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošloga tjedna da njegova vlada pokušava razlučiti je li virus nastao u laboratoriju u Wuhanu.

SAD istražuje je li koronavirus povezan s Institutom za virologiju u Wuhanu, u kojemu se proučavaju najopasniji virusi.

“Svi dostupni dokazi sugeriraju da je virus potekao iz životinje te da nije nije riječ o svjesno stvorenom ili konstruiranom virusu u laboratoriju ili negdje drugdje”, rekla je novinarima glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib.

Nije jasno kako je prenesen čovjeku

“Vjerojatno je da je virus životinjskog podrijetla”, kazala je.

Nije jasno kako je virus prenesen čovjeku, ali je “sigurno” da je, prije prijenosa na čovjeka, koronavirus prenesen još jednoj životinjskoj vrsti.

Najčešća spekulacija je da je šišmiš zarazio koronavirusom ljuskavca, sisavca kojim se ilegalno trguje jer se u tradicionalnoj kineskoj medicini vjeruje da su njegove ljuske ljekovite.

Najnovije vijesti o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti ovdje

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr