KOALICIJSKA OFENZIVA

WASHINGTON IMA NOVI KONKRETNI PLAN: Evo što će učiniti s Islamskom državom

Islamska država mogla bi doživjeti porez i naći se u izolaciji pred koalicijskim snagama.

Američki ministar obrane Ashton Carter zalagao se u nedjelju za operaciju kojom bi se izolirala skupina Islamska država(IS) u njezinom uporištu u Raqi u Siriji istodobno s ofenzivom koja traje na Mosul, posljednje veliko uporiše IS u Iraku.

Operacija i u Siriji

“Želimo što prije operaciju izolacije IS u Raqi”, rekao je Carter tijekom posjeta autonomnoj regiji irački Kurdistan.

DOGAĐA SE NEZAMISLIVO: Pobuna građana u glavnom gradu Islamske države!

“Radimo s našim partnerima u Siriji na pokretanju takve operacije”, precizirao je Carter. “Dvije operacije će se odvijati istovremeno”, dodao je aludirajući na ofenzivu na Mosul.

Sjedinjene Države su na čelu međunarodne koalicije šezdesetak zemalja u borbi protiv džihadista IS u Iraku i u Siriji. Ta koalicija vodi zračne udare na te dvije zemlje i obučava snage za borbu protiv IS.

ŠEF NATO-A UPOZORAVA: ‘Rusija i Sirija pretvaraju izbjeglice u oružje protiv Europe’

Gubitak Mosula realnost?

Da ekstremistička skupina izgubi Mosul u Iraku, od velikih gradova bi pod njezinom kontrolom ostala samo Raqa na sjeveru Sirije.

Nakon što je velikom brzinom osvojila velika područja u Iraku i u Siriji 2014., skupina IS je izgubila dosta teritorija i brojne velike gradove poput Faluje i Ramadija u Iraku.

U Siriji je problem odrediti koje bi postrojbe na kopnu mogle voditi takvu operaciju. Washington je od sada podržavao kurdske snage i pobunjeničke skupine. Ali režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Rusija, a kritizira Washington, također tvrdi da se bori protiv džihadista.

Povratak na Net.hr