NOVI MINISTAR

VULIN ZARAĐUJE VIŠE OD SVIH SRPSKIH DUŽNOSNIKA: I predsjednik i premijerka imaju manju plaću od njega; Ovako MUP pravda rast njegove zarade

Vulinov prethodnik, Nebojša Stefanović, koji je istodobno bio i potpredsjednik vlade Srbije, na istoj poziciji zarađivao je 150.000 dinara, što je 75.000 dinara manje od Vulinove plaće

Aleksandar Vulin, sprski ministar unutarnjih poslova, dolaskom na novu funkciju dobio je iznos plaće od 225.000 dinara. Kad se ta cifra pretvori u kune, Vulin zarađuje preko 14.000 kuna.

Kako piše Nova.rs, Vulinov prethodnik, Nebojša Stefanović, koji je istodobno bio i potpredsjednik vlade Srbije, na istoj poziciji zarađivao je 150.000 dinara.

Dakle, Vulin zarađuje 75.000 dinara više nego Stefanović. Neobjašnjivi rast Vulinove plaće u resornom ministarstvu pravdaju povećanjem zarade zaposlenima u MUP-u od 3,5 posto kao i razlikom u godinama radnog staža dva ministra.

Vulin ima veću plaću nego premijerka i predsjednik

Nova.rs objavila je podatke s internetske stranice Agencije za borbu protiv korupcije kojoj su državni dužnosnici obavezni podnositi izvještaj o primanjima i mirovini. U tim podacima piše da plaća Aleksandra Vulina iznosi 225.841 dinara.

Vulin je s novim iznosom plaće praktički postao najplaćeniji državni dužnosnik, a njegova mjesečna cifra veća je i od one koju prima premijerka Srbije Ana Brnabić. Isto tako, Vulin zarađuje više i od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kreativan odgovor ministarstva u vezi Vulinove plaće

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije odgovorilo je na upit portala Nova.rs u vezi Vulinove plaće pa su pokušali objasniti zašto on ima najveću plaću i zašto je ona duplo veća nego iznos koji je primao njegov prethodnik Stefanović. Objašnjenje je iznimno kreativno.

“Povodom objavljenih laži i zlonamernih tumačenja o razlici u plaći ministara unutarnjih poslova Aleksandra Vulina i prethodnog ministra policije Nebojše Stefanovića, a koje su objavili pojedini mediji, ističemo da se plaća zaposlenih u MUP-u, pa i plaća ministra određuju na osnovici koju propisuje Vlada Srbije i koeficijenta prema poslovima radnog mjesta, koje također propisuje Vlada, uz dodatak po osnovi minulog rada”, stoji u priopćenju sprskog MUP-a.

U priopćenju se niti jednom ne demantira iznos plaće Aleksandra Vulina koja se popela skoro na 226.000 dinara, kao ni činjenica da je riječ o duplo većoj plaći od one koje je na istom mjestu, uz funkciju potpredsjednika vlade, primao Stefanović. Dalje navode da Vulin ima više godina radnog staža od Stefanovića.

“Elementi za određivanje plaće ministara unutarnjih poslova isti su i za Ivicu Dačića, Nebojšu Stefanovića i Aleksandra Vulina, a propisuje ih Vlada, ne Ministarstvo. Konkretna razlika u plaći sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina i prethodnog Nebojše Stefanovića ne postoji u osnovnim elementima i načinu obračuna, već samo u činjenici da ministar Vulin ima više godina radnog staža, kao i zbog uvećanja zarade svim zaposlenim u MUP-u Srbije od 3,5 odsto od decembra 2020. godine’, poručili su iz MUP-a.

Nova.rs piše da je 3,5 posto od 150.000 dinara točno 5.250 dinara. Što se tiče ukupnog povećanja od 75.000 dinara, ispada da je razlika u radnom stažu između Vulina i Stefanovića vrijedna skoro 75.000 dinara.

 

Povratak na Net.hr