BIJESAN ZBOG KOSOVA

VUČIĆ: ‘Nisam ja cirkuski premijer, ne treba mi da urličem i nosim srpsku zastavu dok je na semaforu rezultat 1:0’

Službeni Beograd i Priština naišli su na novu prepreku u tijeku normalizacije međusobnih odnosa. Problem su uzrokovali – rudnik i telekom.

Srbijanska vlada danas je donijela odluku o poništavanju svih pravnih posljedica akata i radnji institucija u Prištini vezano uz rudarsko-metalurški kombinat Trepča smješten na Kosovu, javlja B92.  Naime, potkraj prošlog tjedna Skupština Kosova izglasala je Zakon o Trepči prema kojem je kombinat postao dioničko društvo, a 80 posto dionica je u vlasništvu Vlade Kosova.

Vučiću nije jasno

U Srbiji je ta vijest dočekana u nevjerici jer oni smatraju kako je rudnik Trepča u vlasništvu Srbije.

‘Trepča je od izuzetnog značaja i mi ćemo je čuvati. Ne razumijem zašto su Albanci ovo napravili. Ne misle valjda silom ući u flotaciju na sjeveru? Mi ne damo da se dira u pravo vlasništva’, rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Priče za malu djecu

Vučić dodaje kako se u javnosti pojavilo mnogo nedoumica oko Trepče te odbacio insinuacije da je cijela situacija povezana s briselskim Sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignut pod pokroviteljstvom EU-a.

‘Nasmijao sam se kad sam vidio procjene Privredne komore Srbije da to vrijedi 200 milijardi eura. To su priče za malu djecu, veliko srbovanje. Volio bih da PKS osigura i pola toga. A ono što pričaju o briselskom sporazumu pokazuje koliko nemaju pojma i da ljudi ovdje nisu čitali taj sporazum’, rekao je Vučić.

SRBIJA U ŠOKU: Rusija priznala putovnice Kosova, kosovski ministar joj zahvaljuje

Žele i telekom

Probleme između Srbije i Kosova dodatno potpiruje i činjenica da je na Kosovu donesen i Sporazum o telekomunikacijama prema kojem si Priština prisvaja i telekomunikacijsku imovinu. Vučić je rekao da će službeni Beograd nastaviti pregovore s Prištinom. ‘Mi smo u Bruxellesu potpisali da ćemo razgovarati i to ćemo sprovesti. Međutim, ja sam cijelo vrijeme inzistirao da pričamo o imovini, to je suština, nikada to nisu htjeli. Ali na kraju uvijek dođemo do pitanja imovine. Nije problem pozivni broj, oni to mjesecima imaju, ali smo mi osigurali da Srbi koji žive u Mitrovici ne moraju koristiti pozivni za središnju Srbiju. Problem je imovina, kao kod jezera Gazivode, koje je dijelom i na teritoriju središnje Srbije. Mi to ne možemo, nećemo i nemamo prava dati’, rekao je Vučić.

‘Nisam ja cirkuski premijer’

Vučić se pita pokušava li tako druga strana sebi prisvojiti cijelu općinu Zvečevo jer je cijela općina nastala na imovini Trepče. ‘Njihova odluka nema smisla. Kontrolirali su južni dio Mitrovice još od 1999. u cijelosti, još prije proglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo. Ali u Zvečanu su srpske kuće, tamo nema Albanaca. Nisu vaše i ne mogu biti vaše. Možda su htjeli udariti još malo na Srbiju, pritisnuti sa svih strana’, rekao je Vučić.

SRPSKI PREMIJER HTIO JE ISPASTI FRAJER PRED BIDENOM, ALI…: Vučića oderao prodavač opanaka

Zaokreta u politici, kaže, neće biti, ali neće ići ni pred UN-ovo Vijeće sigurnosti. ‘Nisam prihvatio da idemo pred Vijeće sigurnosti. To je jedino iz prijedloga Ureda za Kosovo i Metohiju što nisam prihvatio. Zašto? Zato što nisam cirkuski premijer, ne treba meni da urličem na televiziji i nosim srpsku zastavu, dok je na semaforu rezultat 0:1. Osim što bih trošio državni novac da idem u New York, što bismo dobili? Što bi bio rezultat?’, rekao je Vučić.

I Nikolić bijesan

I srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić imaš je štogod za reći o ovoj temi. ‘To što rade Albanci na Kosovu s Trepčom i Telekomom je otimačina, uzurpacija. Na to ne možemo pristati”, poručio je Nikolić i naglasio kako Srbija ne treba pristajati na uvjetovanja ‘ako Bruxelles to zaista postavlja kao uvjet za nastavak pregovora’ o pridruživanju EU-u. Nikolić ističe da je dotaknuta ‘crvena linija’, zbog čega vlastima u Prištini, ali i Uniji treba poslati jasnu poruku.

Povratak na Net.hr