VUČIĆ NEZADOVOLJAN: ‘Točno vidim što rade, Priština vrijeđa i optužuuje Srbe’

Srpski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u petak da ni Europska unija niti kosovski dužnosnici ne poštuju dogovore i konstantno mijenjaju pravila u bruxelleskim pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Ne postoji nitko u EU tko može reći da nije tako”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji u Beogradu i upitao: “Što više hoćete od Srbije?”

On je pozvao Uniju da kaže govori li istinu o pregovorima u Bruxellesu, konstatirajući da “Srbiji najmanje odgovara podizanje tenzija oko Kosova”.

Vučić je, odgovarajući na novinarski upit je li u posljednjoj rundi pregovora u Bruxellesu “na stolu bilo priznanje Kosova”,  rekao da se u sjedištu EU-a “pravila mijenjaju svakih 15 minuta” te da albanska strana ima podršku Unije.

“To je kao da igrate košarkašku utakmicu u kojoj u prvoj četvrtini vrijedi pravilo tri sekunde u reketu, u drugoj ne vrijede koraci, a u trećoj nema ni prekršaja”, kaže Vučić.

Na novinskoj konferenciji nakon sastanka s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem,  Aleksandar Vučić je rekao da u Bruxellesu nije bilo riječi  o Zajednici srpskih općina koja je po njemu bit bruxelleskog sporazuma i temeljna je za Srbe, ali se “radio problem od zida od 80 centimetara u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice”.

Po Vučićevim navodima, Priština vrijeđa i optužuje Srbe tijekom pregovora koji se često “vrte u krug”.

“Oni  neće nikakav dogovor, kažu da se radi o srpskoj propagandi”, istaknuo je Vučić, izražavajući sumnju da “nasilnici iz Prištine žele učiniti  nešto na silu“.

“Točno vidim što rade”, rekao je Vučić i dodao da je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću nakon razgovora rekao da nikada nije bio ovako zabrinut “jer sam vidi što rade i jedni i drugi”.

“Mi smo opet održali riječ, a oni nisu, a za to nisu ni opomenuti”, rekao je Vučić i naglasio da Beograd želi dijalog i uvažava ulogu visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Federice Mogherini.

Podsjetio je da je EU najavila da će upozoriti onoga tko prvi prekrši dogovor.

Na upit hoće li pregovori biti prekinuti, on je rekao da se “uvijek mora razgovarati”.

Povratak na Net.hr