Vučić: Neću ići u Sarajevo na obilježavanje sarajevskog atentata

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je u petak u Beogradu da neće nazočiti ceremoniji obilježavanja Sarajevskog atentata.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je u petak u Beogradu da neće nazočiti ceremoniji obilježavanja Sarajevskog atentata koju organiziraju vlasti u glavnom gradu BiH jer ne želi stajati pored ploče na kojoj piše “srpski fašistički okupator”, koja je postavljena na zgradi sarajevske gradske vijećnice nakon prošlog rata.

Vučić je na tiskovnoj konferenciji rekao da će 28. lipnja, na pravoslavni praznik Vidovdan, sudjelovati na svečanom otvorenju kulurno-povijesnog i arhitektonskog kompleksa Andrićgrad iu Višegradu i obilježavanju Sarajevskog atentata koji organiziraju vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

“Razmišljao sam da, osim u Beogradu i Višegradu, tog 28. lipnja, na Vidovdan, budem i u Sarajevu, ali su dva razloga zbog kojih neću moći. Jedan je taj – kad sam pročitao scenarij – jer je trebalo da stojim pored table na kojoj se govori o srpskom fašističkom okupatoru. To ne mogu i ne želim”, rekao je Vučić nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu.

Idejni tvorac i osnivač Andrićgrada redatelj Emir Kusturica najavio je da će tijekom proslave Vidovdana, 28. lipnja, istodobno biti i službeno otvoren Andrićgrad te obilježena 100. obljetnica od atentata Gavrila Principa na austrougarskog prijestolonasljednika princa Ferdinanda i njegovu suprugu. U Andrićgradu će, kako je najavio Kusturica, biti otkriven i veliki mural na kojem su prikazani svi pripadnici pokreta Mlada Bosna koji su bili povezani sa Sarajevskim atentatom.

Prije nekoliko dana i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić potvrdio je da neće putovati u Sarajevo na obilježavanje početka Prvog svjetskog rata, naglasivši kako ne može ići tamo gdje će netko optužiti njegov narod jer organizatori, gradske vlasti Sarajeva, žele održati svečanost u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali. “Tako se ne možemo pomiriti”, poručio je tada Nikolić u intervjuu za RTS.

Stotu obljetnicu 1. svjetskog rata europske prijestolnice već mjesecima obilježavaju izložbama, kazališnim predstavama, novim knjigama i znanstvenim skupovima. Ranije je bilo najavljivano da će na godišnjicu događaja tijekom kojeg je pripadnik zavjereničke organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip u Sarajevu pucao u austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se uzima i kao povod za početak 1. svjetskog rata, u glavni grad BiH stići brojni svjetski državnici na čelu s Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, no u godinu dana puno se toga promijenilo a spomenute čelnike ne očekuju u Sarajevu. Središnja svečanost biti će koncert Bečke filharmonije 28. lipnja u nedavno obnovljenoj veličanstvenoj zgradi Gradske vijećnice, koja je izgrađena u vrijeme austrougarske uprave Bosnom, a zapaljena 1992. godine granatama sa srpskih položaja oko opkoljenog Sarajeva.

Upravo to povezivanje 1. svjetskog i posljednjeg rata naveo je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kao razlog zašto on neće sudjelovati na sarajevskom koncertu Bečke filharmonije, a na središnjem događaju neće sudjelovati nitko drugi iz Republike Srpske. Srpski politički čelnici u BiH i u Srbiji obilježavanje doživljavaju kao pokušaj da se Srbe proglasi isključivim krivcem za Prvi svjetski rat.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr