JUGOSLAVENSKA OSTAVŠTINA

VRIJEDE STOTINE MILIJUNA DOLARA: Prodaju se nekretnine Jugoslavije u New Yorku, najviše novca ide Srbiji

Prema pisanju tamošnjih medija, najveći dio novca od prodanih nekretnina u New Yorku ići će Srbiji na račun održavanja ekstravagantnih nekretnina tijekom niza godina.

I New York Post uhvatio se u koštac s milijunskim nekretninama bivše SFRJ na vrlo primamljivim lokacijama u Velikoj Jabuci. Na stotine milijuna dolara vrijedne su palača na kultnoj Petoj aveniji te penthouse na jednako primamljivoj Park aveniji.

Prošlog tjedna, lideri bivših jugoslavenskih zemalja postigli su konačni dogovor o prodaji čak 51 nekretnine stečene tijekom postojanja SFRJ. Kao jedna od luksuznijih nekretnina tu je golemi šesterosobni apartman sa četirima kupaonicama na adresi Park avenija 730, ali i raskošno zdanje na adresi Petoj aveniji 854. Za ove dvije nekretnine procjene su već napravljene.

AMERIČKI POLITOLOG: ‘Jugoslavija se morala raspasti i pretvoriti u zemlju Trećeg svijeta’

Penthouse u Park aveniji, unatoč tome što se ne koristi od 1992., danas vrijedi oko 20 milijuna dolara. Bivša država kupila ga je za 1975. godine za 100.000 dolara. Riječ je o stanu u kojem je, za vrijeme posjeta New Yorku, boravio i sam Tito.

Nekretnina na Petoj aveniji prostire se na 3650 četvornih metara te ima 32 sobe i osam kupaonica kao i dva dizala. U tim prostorima i danas je smještena srbijanska stalna misija pri UN-u. Nekretnine poput ove dosezale su cijenu između 28 i 36 milijuna dolara.

ŠOKANTNA TVRDNJA: Jugoslavija je u dva navrata pokušala napraviti atomsku bombu

Prema izvješćima srbijanskih medija, najveći dio kolača od prodaje skupih nekretnina pripast će upravo Srbiji jer je, pišu, tijekom godina većinski snosila teret održavanja ovih prostora.

Povratak na Net.hr