SLUČAJ MUNIBA AHMETSPAHIĆA

VRATIO SE IZ SIRIJE GDJE JE BIO NA STRANI TERORISTA: U BiH prvi službeno deradikalizirani povratnik iz ISIL-a

Dok je stajao u sudnici Suda BiH u travnju prošle godine, Munib Ahmetspahić je rekao da se kaje što je ratovao u Siriji i da je bio izmanipuliran

Selefija Munib Ahmetspahić prva je osoba koja se smatra deradikaliziranom nakon što se vratio u BiH iz Sirije gdje je bio u redovima poražene terorističke organizacije Islamske države (ISIL) zbog čega izdržava trogodišnju kaznu zatvora.

Kako je objavio portal BIRN koji prati sudska procesuiranja, Ahmetspahić je bio i jedan od osumnjičenih za pomaganje u izvršenju terorističkog napada na američko veleposlanstvo u jesen 2011. godine kada je radikalni islamist Mevlid Jašarević iz strojnice pucao po zgradi američkog veleposlanstva.

Nekoliko  godina kasnije se priključio ISIL-u. Po povratku iz BiH je priznao zločine. Dok je stajao u sudnici Suda BiH u travnju prošle godine, Munib Ahmetspahić je rekao da se kaje što je ratovao u Siriji i da je bio izmanipuliran.

POBUNILI SE HRVATSKI PREDSTAVNICI U BiH:’‘Ne želimo obitelji bivših ISIL-ovaca u Mostaru. Zašto bi oni bili interes države?’

MINISTAR SIGURNOSTI O DRŽAVLJANIMA BiH KOJI SU RATOVALI U SIRIJI I IRAKU: ‘Primit ćemo ih, ali nećemo biti utočište za svakoga’

Neuropsihijatar utvrdio njegovu deradikalizaciju

On je jedini ratnik za kojeg je vještačenjem na sudu utvrđeno da se potpuno deradikalizirao. Deradikalizaciju Ahmetspahića utvrdio je neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je na zahtjev Tužiteljstva BiH napravio nalaz i mišljenje.

“Stekli smo dojam na temelju pregleda i utvrdili da nije bilo sklonosti simulaciji, nego da je njegov iskaz autentičan. Ono što je osjećao je i govorio, mogao je pokušati malo ublažiti, ali nije”, kazao je Kučukalić.

Ahmetspahić je osuđen da je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet al-Nusra” i  Fronta “Al-Nusrah”. Pravosudnim institucijama BiH je priznao da se tamo pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

ŠTO S BIVŠIM BORCIMA ISIL-A KAD IZAĐU IZ ZATVORA U BIH? Stručnjaci: ‘Od takvih ekstremista teško je očekivati promjenu ponašanja’

Povratak na Net.hr