HRABRI LJUDI

VOLONTERI PFIZEROVOG CJEPIVA OPISALI OSJEĆAJ NAKON DOZE: ‘Kao da imam jak mamurluk, glavobolja, vrućica i svrab po cijelom tijelu…’

Jedna 45-godišnja volonterka kazala je da joj je prva doza ostavila nuspojave slične gripi, no da su simptomi postali ‘ozbiljniji’ nakon druge doze

Prije nekoliko dana svijet je obišla vijest da je Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa spremno i da mu je učinkovitost 90 posto. Isto tako, u ispitivanju cjepiva sudjelovalo je 43.500 volontera iz raznih krajeva svijeta. Kod nekih osoba cijepljenje općenito zna izazvati tjelesnu reakciju, a tako je bilo i kod volontera za Pfizerovo cjepivo.

“Jak mamurluk”, opisuju volonteri osjećaj koji je nastupio nakon cijepljenja. Naveli su da su imali i glavobolju, groznicu i bolove u mišićima, baš kao nakon cijepljenja protiv gripe, piše Daily Mail.

Jedna 45-godišnja volonterka kazala je da joj je prva doza ostavila nuspojave slične gripi, no da su simptomi postali “ozbiljniji” nakon druge doze.

ČOVJEK KOJI JE RAZVIJAO CJEPIVO OTKRIO KAD BI SE SVIJET MOGAO VRATITI U NORMALU: ‘Prvi sam koji to kažem, ali kažem to smjelo’

Volonteri se javili zbog ‘građanske dužnosti’

Podatak da je cjepivo najmanje 90 posto učinkovito ulilo je nadu mnogima da bi se svijet uskoro mogao vratiti u normalu. Ujedinjeno Kraljevstvo bit će među prvim državama koje su naručile cjepivo u količini od oko 10 milijuna doza. Volonterka Carrie, koja se predstavila samo kao publicistkinja, kaže da je prošlog mjeseca primila drugu dozu cjepiva.

Navodi da je nakon toga osjećala glavobolju, vrućicu, ali i svrab po cijelom tijelu. Kaže da su nuspojave bile slične onima koje je osjetila poslije prvog cijepljenja, međutim, nakon drugog cijepljenja postale su intenzivnije. Odgovarajući na pitanje zašto se odazvala ovom eksperimentu, Carrie kaže da je smatrala da je to njezina građanska dužnost. Nakon što je vidjela vijesti o napretku u razvoju cjepiva, kaže da vjeruje da je time pomogla drugim zaraženim osobama, piše Daily Mail.

Dio ispitanika je tijekom kliničkog ispitivanja cjepiva dobio placebo, a ne pravo cjepivo. Dakle, dobili su tekućinu bez cjepiva. Bryan (42) iz SAD-a misli da je jedan od pacijenata koji nisu primili cjepivo jer nije osjetio nikakvu reakciju. Kaže da njegov imunosni sustav nije reagirao nakon što je primio dvije doze. K tome, nakon toga se zarazio koronavirusom te se, srećom, uspješno i brzo oporavio.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

JE LI OVO TOLIKO ČEKANO SVJETLO NA KRAJU TUNELA? Otkrili su kako funkcionira cjepivo; Svjetske burze su ‘poludjele’ od sreće…

Povratak na Net.hr