NAKON IZBORNOG PORAZA

VODENI TOPOVI I BARIKADE: Turska policija spriječila održavanje oporbenog kongresa

Turska policija je u nedjelju spriječila disidente desno orijentirane oporbe da se okupe kako bi svrgnuli svog vođu Devleta Bahcelija nakon ozbiljnog poraza stranke na posljednjim izborima.

Disidenti Stranke nacionalističke akcije (MHP) planirali su sastati se u jednom hotelu u Ankari, ali su naišli na policijske barikade s vodenim topovima, javlja fotograf agencije France presse.

Četiri glavna disidenta, među kojima bivši ministar unutrašnjih poslova Meral Aksener stigli su u istom automobilu kako bi pokazali da su jedinstveni.

Disdenti su pokrenuli kampanju svrgavanja Bahcelija (68) nakon poraza stranke na parlamentranim izborima u studenom tijekom kojih je izgubio polovicu svog glasačkog tijela i dobio 40 mjesta u parlamentu od 550 članova u odnosu ne 80 tijekom prethodnih izbora pet mjeseci ranije.

‘OVO JE MRAČNO RAZDOBLJE ZA NAŠU ZEMLJU’ Policija upala u redakciju dnevnog lista koji kritizira predsjednika

Bahceli, koji je na čelu MHP-a 19 godina, izjavio je u siječnju da će sljedeći kongres stranke biti održan 2018. čime je dao na znanje da će do tada ostati u vodstvu.

Ali više od 500 članova te stranke potpisalo je peticiju kojom traže održavanje izvanrednog kongresa radi promjene vodstva.

Protiv razgovora s Kurdima

“Nitko nema razloga za zadovoljstvo. Posljednju riječ ima kongres stranke, a ne šefovi”, rekla su četvorica disidenata u zajedničkoj izjavi blizu policijskih barikada.

Članovi stranke su se mašući turskim zastavma okupili blizu hotela skandirajući “Bahceli, ostavka”.

Promjena vodstva bi mogla stranci donijeti glasove mladih birača, na štetu AKP-a predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

MHP se kategorički protivi bilo kakvim mirovnim razgovorima između vlade i pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Povratak na Net.hr