ŽELE NEOVISNI KURDISTAN

VOĐA IRAČKIH KURDA: ‘Partnerstvo s Bagdadom nije uspjelo, ne odustajemo od referenduma’

Irački Kurdi provest će referendum o neovisnosti u ponedjeljak jer partnerstvo s Bagdadom nije uspjelo, rekao je predsjednik kurdistanske pokrajinske vlade (KRG) Masud Barzani u nedjelju.

Irački Kurdi tražit će razgovore sa središnjom vladom pod šijitskim vodstvom kako bi se proveo očekivani pozitivni ishod referenduma, čak i ako će trajati dvije godine ili više, kako bi riješili teritorijalne sporove i sporove o podjeli prihoda od nafte prije neovisnosti, rekao je Barzani na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Erbilu.

VRHOVNI SUD IRAKA: Otkazan referendum iračkih Kurda dok se ne dokaže njegova ustavnost

“Irak je postao teokratsko i sektaško društvo”

“Nikad se nećemo vratiti neuspjelom partnerstvu” s Bagdadom, rekao je on te dodao da je Irak postao “teokratsko, sektaško društvo” a ne demokratsko kakvo je trebalo postati nakon rušenja Sadama Huseina.

Irački premijer Haider al Abadi u televizijskom obraćanju u nedjelju govorio je o referendumu kojemu se njegova vlada protivi te ga smatra protuustavnim.

Referendum bi “mogao voditi etničkim podjelama te izložiti Iračane katastrofalnim opasnostima koje poznaje jedino Bog”, upozorio je.

GLAVNI TAJNIK UN-a UPOZORAVA: ‘Referendum o neovisnosti Kurdistana ide na ruku Islamskoj državi’

“Referendum neće destabilizirati regiju”

Barzani je odbacio zabrinutost iračkih snažnih susjeda, Irana i Turske, da bi referendum mogao destabilizirati regiju obvezujući se na poštivanje zakona na međunarodnim granicama te da neće tražiti prekrajanje regionalnih granica.

Iranske vlasti obustavile su zračni promet u međunarodnoj zračnoj luci u Erbilu i Sulejmaniji, u iračkome Kurdistanu, na zahtjev Bagdada, prenosi novinska agencija Fars.

“Turska nikada neće tolerirati ikakvu promjenu statusa niti ikakvu novu formaciju na svojim južnim granicama”, rekao je turski premijer Binali Yildrim u nedjelju. “KRG će biti odgovoran za razvoj događaja nakon referenduma”, dodao je.

UOČI REFERENDUMA O NEOVISNOSTI: Iran zabranio sve letove prema iračkom Kurdistanu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr