'Vladimir Putin je Slobodan Milošević, jednako zao, ali jači'

Vladimir Putin je novi Slobodan Milošević i mora ga se zaustaviti, piše britanski Guradian uoči odluke američkog predsjednika Baracka Obame o slanju ubojitog naoružanja u Ukrajinu.

“Zauzeti Grčkom i eurozonom, Europa dopušta još jednu Bosnu u svom dvorištu. Probudi se, Europo. Ako smo išta naučili iz vlastite povijesti, Putina se mora zaustaviti”, piše britanski Guardian u komentaru Timothyja Gartona Asha.

“Vladimir Putin je Slobodan Milošević bivšeg SSSR-a, jednako zao, ali jači”, piše Ash te nastavlja kako je riječ o opasnoj osobi koja je, baš kao Milošević, spremna napraviti bilo što, bez ikakvih obzira.

U prilog njegovoj tezi ide činjenica da su proruski separatisti u nedjelju otvorili vatru na konvoj izbjeglica iz grada Debaltseve. Minimalno 19 ljudi je poginulo od intenziviranja borbi nakon propalog primirja u nedjelju.

‘Nije vrijeme za diplomaciju’

Ovo nije vrijeme za diplomaciju, navodi komentator i pozdravlja moguću odluku SAD-a o slanju naoružanja Ukrajini.

Kako je objavio Times, očekuje se neovisno izvješće osmorice visokopozicioniranih američkih dužnosnika kojim će zatražiti slanje tri milijarde dolara vrijednog naoružanja. Dosad je SAD Ukrajini dao samo radare, a sad će se, ako američki predsjednik Barack Obama to odobri, donirati ubojito vojno naoružanje.

Nakon SAD-a, oružje će u Ukrajinu poslati Baltičke zemlje, Poljska, Kanada i Velika Britanija.

Povratak na Net.hr