Vladajući političar građanima bi dijelio dionice

Britanska vlada uložila je 65,8 milijardi funti u dvije posrnule banke tijekom globalne ekonomske krize, a sada se vlasničke udjele u tim bankama, koje je dobila u zamjenu za pomoć, sprema prodati. Jedan političar predlaže – podijelite te dionice građanima.

Stephen Williams, parlamentarni zastupnik britanskih Liberalnih demokrata, koji su od prošle godine na vlasti u koaliciji s Konzervativcima premijera Davida Camerona, predložio je da se svakom britanskom građaninu s pravom glasa podijele dionice dvije banke u koje je država uložila milijarde, točnije 65,8 milijardi, javlja BBC. Riječ je o Royal Bank of Scotland i Lloyds Banking Groupu.

Prijedlog je radikalan i revolucionaran, ali ima itekako smisla. Kao prvo, objašnjava Williams, vlada ionako namjerava prodati svoje goleme udjele u tim bankama (83% u RBS-u i 41% u Lloydsu) kako bi dobila novac natrag, no tržište, znajući da se država sprema prodati, cijene njihovih dionica drži točno ispod one cijene koja bi državi vratila novac koji je uložila – sada su na 51 peni za dionicu RBS-a i 74 penija za dionicu Lloydsa.

Svaki od oko 46 milijuna britanskih građana s pravom glasa bi dobio dionice u vrijednosti od oko 1.000 funti. Imao bi pravo prodati dionice kada god želi, ali prema Williamsovom prijedlogu, ne ispod cijene koju je platila država, te bi mogao zadržati razliku u cijeni.

Građani bi tako dobili osjećaj da su dobili nešto za silne novce uložene u bankovni sustav, a i imali bi sva prava kao dioničari, pa bi, udružujući se, mogli utjecati na ponašanje banaka.

S druge strane, Williams drži da bi takav sustav raspodjele dionica bio dobar i za burzu, jer ne bi došlo do “istovarivanja” dionica odjednom, nego bi mali dioničari prodavali kad bi to njima odgovaralo, javlja BBC.

Zanimljivo je da je sustav za Liberalne demokrate osmislila tvrtka Portman Capital kao alternativu tradicionalnoj prodaji državnih dionica. Naime, kao i u Hrvatskoj, i u Britaniji je u prošlosti bilo povika da se obiteljsko srebro rasprodaje ispod cijene.

Vezani članci:

arti-201004220353006
arti-201101200245006

Povratak na Net.hr